#Digitalisering

Start bouw eerste 3D-geprinte gebouw in september

Het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa met zero footprint wordt in september in tien dagen gebouwd. De financiering was eind vorig jaar al rond, maar nu de leden van het bouwconsortium akkoord zijn met de samenwerking, staat niets de bouw van De Vergaderfabriek in Teuge, het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa, meer in de weg.

De komende maanden wordt gestart met de proeffase, de daadwerkelijke bouw kan dan in september beginnen. Het printen van het gebouw neemt tien dagen in beslag.

De Vergaderfabriek is een initiatief van De Slaapfabriek uit Teuge (mkb) en Centre4moods (startup). Dit gebouw wordt door middel van 3D-printing gerealiseerd. Dankzij deze manier van bouwen is er, in vergelijking met de traditionele bouw, sprake van 40 procent minder CO₂ en 70 procent minder afval.

Consortium

Het project wordt uitgevoerd door een consortium dat bestaat uit de top van de Nederlandse 3D print- en bouwindustrie, te weten: The Form Foundation, Witteveen+Bos, CyBe, Van Wijnen, Engie, TU/e, Revelating, Elma Media, Lexence Advocaten, De Slaapfabriek/De Vergaderfabriek/De Beleeffabriek en Centre4Moods. Zij worden daarbij gesteund door de gemeente Voorst en Clean Tech Regio.

Sensing technologie

De Vergaderfabriek wordt meer dan een gebouw. Het is een filosofie en een co-creatie van diverse branches en (ICT-)ontwikkelingen. Het wordt volgens de initiatiefnemers “een ongekende beleefomgeving” om in te trainen en te vergaderen. Beeldtechnologie, Sensing-technologie en HoloLens-technologie gaan een belangrijke rol spelen.

Ervaringen worden gebruikt voor nader onderzoek en doorontwikkeling, bijvoorbeeld voor toepassingen in de zorg aan mensen met dementie. Samen met een zorgbedrijf wordt gekeken naar de effecten van deze belevingstechnieken, zoals wandvullende visuals en geuren en geluiden, en hoe die kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven, de stresslevels en het mogelijk medicatiegebruik van deze mensen. “De Vergaderfabriek wordt de lesomgeving van de toekomst die er toe doet.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!