#Digitalisering

Sensoren in dak- en gevelelementen maken onderhoud voorspelbaar en goedkoper

Sensortechnologie van QBuild/ (foto: QBuild)

Onderhoud- en renovatiebedrijf QBuild zet sensortechnologie in om onderhoud aan gebouwen voorspelbaarder, efficiënter en goedkoper te maken. Het bedrijf met negen vestigingen in Nederland gebruikt de beurs Renovatie & Transformatie als podium om deze vernieuwende technologie onder de aandacht te brengen bij professionele vastgoedeigenaren en beleggers, maar zeker ook bij onderhouds- en renovatiebedrijven.

QBuild is naar eigen zeggen het grootste bedrijf in Nederland dat calamiteitenonderhoud pleegt aan gebouwen die getroffen worden door storm-, water- en brandschade. Daarnaast richt de onderneming zich op divers onderhoud, renovatie en verduurzaming van bestaand vastgoed met 300 medewerkers die gespecialiseerd zijn in schilderwerk, asbestsanering, dakwerken, bouw en E- en W-installatiemonteurs. Opdrachtgevers zijn onder meer corporaties en vastgoedbeleggers- en eigenaren.

Efficiënt met tekort aan handjes omgaan

Om het onderhoud voorspelbaarder te maken en efficiënt om te gaan met het ‘tekort aan handjes’ ontwikkelde QBuild sensoren die in bestaande of nieuwe gevel- en dakelementen worden geïntegreerd om vroegtijdig slijtage en schade te detecteren. Zo kan deze minuscule apparatuur bijvoorbeeld de achteruitgang in glansgraad en laagdikte van het schilderwerk van kozijnen meten of vroegtijdig daklekkage registreren. Als de slijtagewaarden een bepaalde ondergrens bereiken, komt QBuild in actie. “In 6 van de 10 gevallen reageerden wij eerder op een lekkage dan dat de bewoner die geconstateerd had”, aldus directeur Kees Havekes.

Operationeel directeur van de afdeling renovatie en onderhoud Cees Krijgsman vult aan: “Steeds meer corporaties en professionele  vastgoedeigenaren- en beleggers willen op basis van resultaatgerichte samenwerking (RGS) het vastgoed laten onderhouden en beheren om zodoende een verantwoorde kwaliteit van de elementen te waarborgen. Sensoren vervullen daarin een ondersteunende rol, omdat deze de data genereren die wij nodig hebben voor het resultaatgerichte onderhoud.”

Lagere kosten

De data over de staat van het kozijn of dakbedekking kan QBuild delen met de klant. Deze krijgt daardoor beter inzicht in de onderhoudskwaliteit van het element, maar volgens Krijgsman kleeft er nog een ander voordeel aan de output van de sensoren. “Vaak hebben vastgoedeigenaren van grote woon- en werkgebouwen geen idee hoeveel kozijnen, deuren en hang -en sluitwerk er nu in zo’n complex aanwezig zijn. Dankzij de aanwezigheid van die sensoren is die informatie over hoeveelheden nu wel beschikbaar. Een ander groot voordeel is dat we voorspelbaarder onderhoud kunnen leveren, waardoor wij onze medewerkers efficiënter kunnen inzetten. Daardoor gaan de kosten voor onze klanten omlaag.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!