De boormachine die overbelast raakt, waarna een app op de telefoon aangeeft wat er aan de hand is en hoe dat kan worden opgelost. Weten wie een bepaalde machine mee heeft genomen naar een project. Een zaagtafel die ‘voelt’ wanneer er een vingertopje wordt geraakt en direct reageert. Bosch innoveert met behulp van sensoren en apps.
Digitaal een gat boren? Dat gaat nooit gebeuren. Maar digitalisering heeft de bouw een hoop te bieden, is de overtuiging van Bosch. De leverancier liet tijdens de Bosch Blue Innovation Summit in Frankfurt begin juni de ontwikkelingen op dit gebied zien.
Het draait voor de leverancier in het algemeen niet meer alleen om de machines zelf; het bedrijf probeert allerlei oplossingen te verzinnen die van nut kunnen zijn voor gebruikers.
Een werknemer op een bouwplaats zou gemiddeld maar 30% van zijn tijd écht aan het werk zijn; de overige 70% wordt besteed aan voorbereiden, zoeken, wachten. Doel is om te helpen die tijdverspilling tegen te gaan. Daarom kwam Bosch bijvoorbeeld al met laadstations voor in de bus, zodat accugereedschap oplaadt tijdens het rijden en een vakman niet ter plaatste nog eerst zijn machine moet opladen.
Ook digitalisering gaat helpen om die 30% ‘echte werktijd’ omhoog te krijgen, is de overtuiging. Zijn de 37 miljoen gebruikers wereldwijd daar klaar voor? Afgaande op hun gebruik van smartphones en tablets (61%) en behoefte aan online productinformatie (56%, volgens cijfers van Bosch), denkt de leverancier van wel, al wordt tijdens de openingspresentatie beaamd dat het ook een grote zoektocht zal zijn naar wat werkt en wat niet. De tijd en vooral de gebruiker zal dat uitwijzen.
Sensor in gereedschap
De spil in het verhaal: een sensor die in het handvat van de machines wordt gestopt, gegevens kan verzenden via Bluetooth en daarmee op allerlei manieren – al dan niet in combinatie met een app – kan bijdragen aan een gemakkelijker, efficiënter en soms ook veiliger bouwproces. De data wordt verzameld in een eigen cloud van Bosch.
Hoe maakt sensortechniek een machine veiliger? De nieuwe Reaxx zaagtafel is een prachtvoorbeeld: voorzien van een sensor die ‘aanvoelt’ wanneer er iets anders dan hout wordt gezaagd op de tafel. Raakt de zaag een vinger, dan slaat deze – met een flinke klap overigens – terug. Een pleister plakken zal nodig zijn, maar vingertoppen blijven bespaard. Bosch heeft deze zaagtafel in de VS al op de markt gebracht en past hem momenteel aan voor de Europese markt. Hij werd passend gedemonstreerd met behulp van een Frankfurter.
Ander voorbeeld: een sensor die ervoor zorgt dat een boormachine direct stilvalt wanneer de vakman tijdens het boren in hout een schroef raakt. Deze functie – genaamd Kickback Control – voorkomt daarmee pols- en handblessures.
Apps
Een voorbeeld van verbeterde efficiency is de app TrackMyTools: naar aanleiding van gesprekken met klanten weet Bosch dat bij bouwbedrijven vanaf een grootte van circa 25 man personeel behoefte is aan efficiënt voorraadbeheer. Twee procent van het gereedschap zou verdwijnen. Door diefstal, of omdat iemand een machine simpelweg vergeet mee terug te nemen van een project. Gereedschap is soms ook domweg (even) zoek. TrackMyTools is registratiesoftware die de voorraad inzichtelijk maakt, zodat een hoofd materieeldienst weet welke machine zich waar bevindt. Ook collega’s onder elkaar kunnen dat zien met behulp van de app. De sensor is ook los beschikbaar (en heet dan de TrackTag), zodat deze op gereedschap van andere merken kan worden geplakt, of op ander materieel.
Een andere nieuwe app is de Measuring Master app die in combinatie met een laser en een warmte- en vochtmeter dienst doet als opnametool. De vakman kan met zijn smartphone of tablet een foto maken van een kozijn dat vervangen moet worden en daar de maten op aangeven die hij wil inmeten. Vervolgens meet hij met de laser, die de gegevens via BlueTooth verzendt naar de app. Op dezelfde wijze werkt de vochtmeter. Een rapportage kan direct worden gemaakt en gemaild naar kantoor of de klant.
Een al bestaande app, waar de voorgenoemde nieuwe apps ook weer mee samenwerken, is de Bosch Toolbox app. Daaraan kan het nieuwe gereedschap met sensor worden gekoppeld. Met deze app is dan bijvoorbeeld productinformatie op te vragen, de gevoeligheid van de eerder genoemde Kickback Control in te stellen naar eigen voorkeur, of een draadloze bouwlamp te bedienen en te programmeren.
Optioneel
Tot slot, voor wie dit allemaal niet wil: de sensor in het gereedschap – en daarmee de mogelijkheid tot connectiviteit – is optioneel. Volgens Bosch zal gereedschap met connectiviteit iets duurder worden.
Koppelbaar gereedschap op de markt
In de loop van 2017 heeft de vakman de beschikking over in totaal zeven nieuwe en drie reeds verkrijgbare koppelbare toestellen en machines – van de laserafstandsmeter met geïntegreerde Bluetooth-module tot en met de haakse slijpmachine.
In het segment Meettechniek biedt Bosch met de laserafstandsmeters GLM 50 C Professional en GLM 100 C Professional evenals de thermodetector GIS 1000 C Professional reeds gekoppelde oplossingen, die door de koppeling met mobiele apparaten het documenteren gemakkelijker maken. Nu wordt het assortiment uitgebreid met een combilaser waarvan het draaibare ministatief per smartphone op afstand kan worden bediend: de GCL 2-50 C Professional. Zo kan de vakman de laser op elk moment comfortabel uitlijnen, ook wanneer hij op een ladder staat.
Bij de gekoppelde nieuwe producten in het segment van professioneel elektrisch gereedschap horen telkens een 18 volt schroefboormachine en klopboorschroevendraaier van de ‘robustseries’, de GSR 18V-75 C Professional en de GSB 18V-75 C Professional. Twee verdere machines van de ‘dynamicseries’, de GSR 18V-60 C Professional en de GSB 18V-60 C Professional, volgen in het voorjaar van 2017.
Ook nieuw: de haakse accuslijpmachine GWS 18V-125 CI Professional. Naast de via smartphone op te vragen informatie en instellingen beschikt de machine over een meerkleurig, elektronisch HMI-display op de bovenkant van de machine.
Om werkbereiken optimaal en snel te verlichten, biedt Bosch de bouwlamp GLI 18V-1900 C Professional aan.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.