#Digitalisering #Ramen, deuren en kozijnen

Robots helpen Dekker Hout bij produceren van deur-kozijncombi’s

Drie robots bewerken, monteren en verpakken de bij Dekker Hout in Den Haag geproduceerde Austria deur-kozijn combinaties. De laatste aanwinst is een volledig gerobotiseerd proces voor het schuren, aflakken en drogen van binnen- en buitendeuren. De robots zijn volledig op maat gemaakt voor deze ‘koninklijke’ producent van onder meer binnendeuren, deur-kozijncombinaties, kozijnen, gevelbekleding, vlonders, schuttingen, plinten en glaslatten.

Sinds vijf jaar is directeur-eigenaar Robbert Jan Dekker van Dekker Hout bezig om de repeterende, geestdodende werkzaamheden in het productieproces te robotiseren. Daarbij gaat het onder meer om de positioneringbepaling en montage van de scharnieren, het afhangen van de deuren en dorpels in de kozijnstijlen en het bewerkingsproces van de deur-kozijncombinaties, zoals het schuren, aflakken en drogen. Maar ook bij het transport, verpakken en verzendklaar maken van de producten wordt een robot ingezet. De doorlooptijd is aanzienlijk verkort. “Manueel duurde het 20 minuten om één product te maken en verzendklaar te maken en gerobotiseerd is dat slechts 3 minuten en 20 seconden”, illustreert Dekker.

Toename vraag

Het belangrijkste argument voor het robotiseren van het productieproces is het tekort aan personeel. “Vijf jaar geleden was het al lastig om medewerkers te vinden”, vertelt Dekker. “Als we manueel zouden blijven opereren, moesten we meer montagetafels en hefarmen  inzetten om de productiecapaciteit te verhogen. En dat is nodig, omdat er een enorme toename is in de vraag naar met name onze deur-kozijncombinaties.”

Kortere doorlooptijden en meer werkplezier

Dekker zag het rendement van robotisering al snel terug in kortere doorlooptijden, meer werkplezier bij de operators en een nog betere productkwaliteit. “Op een maximale afwijking van een tiende mm staan de robots afgesteld. De accuratesse van een robot is onvoorstelbaar hoger dan een mens. Dat merk je bij het positioneren van de scharnieren en de montageschroeven. Daar zit geen tolerantie meer in, terwijl dat in het manuele proces nog weleens het geval kon zijn, omdat het hout een beetje gekromd kan zijn. Het is en blijft een natuurproduct.”

Het eerste jaar, zo herinnert Dekker zich, was een kwestie van finetunen van de drie robots. De ambitie was om binnen een doorlooptijd van drie minuten één volledige deur-kozijncombinatie te produceren. Daar is Dekker Hout niet helemaal in geslaagd, maar die twintig extra seconden is geen hindernis om het niet te doen.

Goed voorprogrammeren

“Het robotiseren vergt wel een grondige voorbereiding. Je moet de configuratie van tevoren helemaal uittekenen en processen goed voorprogrammeren. Zo worden bijvoorbeeld in een ronddraaiende bak de montageschroeven naar de robot ‘toegeschoten’ waarna deze exact het montagepunt bepaalt. Met behulp van camera’s monitoren we de robot-operaties. Een andere uitdaging is om de drie robots goed op elkaar af te stemmen, zodat er zo min mogelijk storingen ontstaan.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!