Nee, niet ontsnappen van je werk, zoals vakantie nemen, maar OP je werk. Dat is volgens zelfstandig consultant Evitha Scharloo dé manier om bijvoorbeeld nieuwe processen, richtlijnen of thema’s over te brengen op medewerkers. Hoe? Via een escaperoom.
Maak het sexy
Scharloo helpt bedrijven bij verander- en ontwikkeltrajecten. Eerst in loondienst, nu als zelfstandige. “De bouw heeft te maken met veel veiligheidsprocedures, een lastig en noodzakelijk maar niet zo sexy onderwerp om te bespreken. Het was ook een zeer belangrijk onderwerp bij mijn toenmalige werkgever”, vertelt Scharloo. “Een werkinstructie was al gauw het logische antwoord, maar dat creëert nauwelijks impact. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de veiligheidsinstructie omgebouwd tot een fysieke escaperoom. Deze maakte onderdeel uit van de safetyweek die we elk jaar organiseerden.”
Veiligheidsprocedure als game
Scharloo schreef de hele veiligheidsprocedure uit en bouwde voor alle cruciale stappen een onderdeel in de escaperoom. “We hebben een kantoorruimte omgebouwd en ook voor onze vestigingen in andere landen een box samengesteld met alle benodigdheden en briefings gehouden met internationale collega’s die in het complot zaten, zodat zij hun eigen escaperoom konden nabouwen. Het laatste onderdeel, de eindpuzzel van de escaperoom, was ook het meest cruciale onderdeel uit het veiligheidsproces dat medewerkers moesten leren.” Negen teams deden de escaperooms en de reacties waren heel enthousiast. Scharloo: “Onderlinge competitie is er in onze sector wel, en die zet je hier echt in.” Lachend: “De medewerkers hebben het er nog steeds over, want ze vonden hem wel erg pittig.”
Geen zaaltjes meer
Volgens Scharloo is het opzetten van een eigen escaperoom een vernieuwende manier om spelenderwijs iets te leren: “Ik geloof echt niet meer in een theoretische training met een powerpointpresentatie. Deze bouwmedewerkers hebben gekozen voor een praktisch beroep met vaak een praktische opleiding vooraf. Sluit daar bij aan en maak het praktisch en leuk. Daar past het concept van een escaperoom perfect bij. Als we mensen iets willen leren, zorg dan dat je bij de doelgroep aansluit. Als je bereid bent te investeren in nieuwe mogelijkheden, de ruimte hebt en kunt samenwerken met iemand die een escapestory kan bouwen, dan heb je alle ingrediënten om op ontdekking te gaan. Je kunt zelfs elk half jaar een nieuwe versie bouwen, dan heb je echt iets unieks. Ook om bijvoorbeeld nieuw talent aan te trekken.”
Evalueren niet vergeten
Tips voor bedrijven die hun eigen escaperoom willen bouwen, heeft Scharloo wel: “Durf het oude los te laten, creëer een sterk verhaal met aansluitende puzzels en ga soms voor uitersten, want je moet echt een beleving creëren.” Belangrijk onderdeel zijn reflectie en borging, benadrukt ze: “Tijdens de escape is er spanning, daarna is het tijd voor de evaluatie. Hier ligt de nadruk op reflectie en het leerdoel, dus vergeet deze stap niet. En maak er zeker geen eenmalige actie van maar zorg voor borging van het geleerde.”
Meer weten over het bouwen van escaperooms? evitha@weefsdevelopment.nl
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.