#Digitalisering #Financieel beheer #Projectmanagement

Miljoenste online offerteaanvraag voor 12Build

De reactieknoppen onder een offerteaanvraag, met de voor de bouwspecialist belangrijkste documenten.

Tien jaar na oprichting viert 12Build een bijzondere mijlpaal: dit najaar passeert de miljoenste offerteaanvraag van een hoofdaannemer naar een bouwspecialist via de online tool van de Rijssense onderneming. Een digitaal systeem dat bijna 60% van de totale Nederlandse bouwomzet verhandelt.

Inmiddels maken ruim 350 hoofdaannemers gebruik van de intelligente database die 12Build in de loop der jaren is geworden. Behalve de verwerking van een digitale offerteaanvraag kunnen hoofdaannemer en bouwspecialist via een webportal alle projectdocumenten online uitwisselen en realtime beheren.

De zoekmachine naar de geschikte bouwspecialist is door middel van vraaggestuurde filters alleen maar krachtiger geworden, zodat het de hoofdaannemer steeds minder tijd kost om de meest geschikte specialist te vinden. 12Build durft te beweren dat nagenoeg alle Nederlandse bouwspecialisten in de database zijn opgenomen. De offerteaanvrager krijgt een schat aan relevante informatie over deze partijen, zoals kredietwaardigheid, rekenbereidheid van offertes en certificering.

Bouw verbinden

De twee doelen van initiatiefnemer en CEO Erik Nieuwenhuis zijn nog altijd hetzelfde als aan het begin van 12Build: de bouw (lees hoofdaannemer en bouwspecialisten) op een transparante en efficiënte manier verbinden, en de bouwspecialisten beoordelen op kwaliteit en expertise in plaats van op laagste prijs.

Die doelstellingen worden doorgetrokken naar het buitenland, want Nederland is voor 12Build al een behoorlijk verzadigde markt. “Ik ben ervan overtuigd dat in het buitenland betere leveranciers zijn voor bepaalde projecten in Nederland”, zegt Nieuwenhuis. “Bijvoorbeeld als het gaat om het leveren van Schuco profielen. Maar ook andersom: passende Nederlandse bouwspecialisten kunnen in beeld komen voor hoofdaannemer gebruikers in het buitenland. Aan ons de fantastische uitdaging om internationale expertise en kwaliteit een online podium te geven.”

Omslachtig offreren

De online offertetool van 12Build gaat Europa in. Wie had dat ooit durven dromen, tien jaar geleden toen Nieuwenhuizen bij zijn afstudeerproject het concept aan het uitdokteren was. Nog zo groen als gras merkte hij dat het offreren bij zijn vaders bouwbedrijf in Rijssen heel omslachtig ging. Pakken met papier gingen de deur uit naar diverse onderaannemers en toeleveranciers. Op deze manier werden per project duizenden euro’s ‘verspild’. Talloze documenten werden heen en weer gepingpongd via post – en tegenwoordig nog via WeTransfer en Dropbox – voordat er überhaupt sprake was van een ingevulde offerteaanvraag. Nieuwenhuis: “Ik dacht, dat offerteproces kan efficiënter en goedkoper.”

Samen met de eerste gebruikers en IT-specialisten tuigde hij een online offertesysteem op. De eerste twee jaar wilde niemand eraan. “Ik heb er eerst alleen maar geld en tijd ingepompt zonder inkomsten. Veel bouwspecialisten wilden een papieren offerteaanvraag ontvangen, omzet ze dat zo gewend waren. Toch bleef ik in het concept geloven, want het offerteproces moest echt anders bij aannemers. Het kon op die manier niet doorgaan. Ik heb persoonlijk bij bouwspecialisten aan tafel gezeten om ze door het online proces te begeleiden. Toen enkelen 12Build hadden afgenomen, volgden er steeds meer. De laatste jaren zijn we echt booming geworden doordat er steeds meer waardevolle content aan de database is toegevoegd.”

Actuele database

Door middel van ingebouwde filters kunnen hoofdaannemers bouwspecialisten zoeken. Kredietwaardigheid van de bouwspecialist is één van die filters. “Ons online offerteproces is gekoppeld aan databases van kredietinstellingen als Creditsafe en Graydon. De aannemer kan zien wat de ranking is van de bedrijven die hij selecteert”, zegt marketeer Robbin Stegers. “Verder heeft de aannemer inzicht in hoeverre de bouwspecialist offertes berekent en over welke certificaten hij beschikt. Onze database is altijd up-to-date, omdat de gelinkte instellingen, de bouwspecialisten en de databasemanagers de database continu actualiseren. Daarom hoeft een aannemer ook niet meer met verouderde Excel-lijstjes te bewerken.”

Na het bestuderen van de offerteaanvraag heeft de bouwspecialist drie buttons tot zijn beschikking: Ik ga rekenen, Ik ga niet rekenen of Ik heb een vraag. Op deze simpele manier heeft de aannemer in zijn 12Build dashboard direct overzicht in wat de status is van de offerteaanvraag. “En hoeft hij per werkonderdeel geen twintig specialisten te benaderen (zoals in het buitenland), maar gemiddeld slechts drie tot vier, zo blijkt uit de statistieken van 12Build.”

Ontwikkelingen

Volgens Stegers luistert 12Build continu naar gebruikerswensen om de online systemen te optimaliseren. Eén van die wensen is internationalisatie; immers hoofdaannemers hebben of zoeken contacten met buitenlandse bouwspecialisten. “We willen internationaal de bouw met elkaar verbinden”, aldus Nieuwenhuis.
Een andere nieuwe ontwikkeling is de koppeling van 12Build met BIM en het calculatieprogramma IBIS-Trad. “Het is al mogelijk om de begrotingsregels en gecalculeerde hoeveelheden vanuit een IFC of Cuf-XML in te lezen in 12Build. Zo kan de aannemer gelijk offertes op begrotingsniveau met elkaar vergelijken. Die data kan hij weer teruggeven aan het BIM”, legt hij uit.

Tot slot wil 12Build de ‘Zoover’ worden van de uitvoerende bouw. “We gaan bouwspecialisten die trots zijn op hun werk met 12Build een podium geven. Ze kunnen hoofdaannemers vragen om waardering voor het werk en dat openbaar delen op 12Build.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!