#Digitalisering

Kleine bedrijven onvoldoende bestand tegen cyberaanvallen

Veel kleine bedrijven zijn onvoldoende weerbaar tegen cyberaanvallen. Dat komt vooral doordat basismaatregelen, zoals tweefactorauthentificatie en het maken en testen van back-ups, niet voldoende doorgevoerd worden. Dit blijkt uit onderzoek van het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.

Het (DTC) liet onderzoek doen naar het gebruik van verschillende cybersecuritymaatregelen door Nederlandse zzp’ers en (klein) mkb’ers met en zonder IT-dienstverlener. In de bouwsector maakt 60% van de aan het onderzoek deelnemende bedrijven gebruik van een IT-dienstverlener. Aan het onderzoek deden in totaal 766 zzp’ers en mkb’ers (tot 25 medewerkers) mee.

Als er gekeken wordt naar de verschillen tussen de twee groepen met en zonder IT-dienstverlener dan valt op dat zzp’ers zonder IT-dienstverlener ruim twee keer zo vaak aangeven dat ze getest hebben of back-up werkt (57% van de zzp’ers zonder IT-dienstverlener versus 26% van de zzp’ers met IT-dienstverlener). Ook hebben aanzienlijk meer zzp’ers zonder IT-dienstverlener (30%) een risicoanalyse gemaakt dan zzp’ers met IT-dienstverlener (8%).

Digitale noodgevallen

Hoewel de zzp-groep gemiddeld lager scoort op het nemen van de cybersecuritymaatregelen, heeft deze groep meer inzicht in de genomen maatregelen dan de mkb-groep. Bij de mkb-groep is het vaker onduidelijk of bepaalde maatregelen wel of niet genomen zijn. Een opvallend verschil tussen de twee groepen is dat mkb’ers vaker een bellijst hebben voor digitale noodgevallen, terwijl dit onder zzp’ers een van de minst nageleefde maatregelen is. Ook testen zzp’ers in vergelijking met mkb’ers minder vaak of hun back-up ook echt werkt als het nodig is.

CyberVeilig Check voor zzp en mkb

Speciaal voor ondernemers die qua cybersecurity nog niet veel kennis en ervaring hebben, ontwikkelde het DTC de CyberVeilig Check. Binnen 5 minuten weet je wat je moet doen om een start te maken met de digitale veiligheid van je bedrijf. Je kunt je eigen actielijst downloaden en aan de slag gaan met praktische instructies en tips.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!