De Technische Unie, Draka en RTI Blockchain hebben een proef uitgevoerd met het digitaal volgen van kabelhaspels via ‘blockchain’. De partijen verwachten dat dit in de toekomst dé manier wordt om (retour)zendingen te volgen.
Blokjes informatie
Blockchaintechnologie zijn in het kort digitale blokjes informatie. In dit geval kreeg een kabelhaspel een digitaal blokje mee, zodat altijd duidelijk is waar de haspel zich op dat moment bevindt. Dat maakt het bovendien overbodig om statiegeld op de haspels te heffen. Het idee is genomineerd voor de Computable Awards 2022.
Hergebruik
Draka en de Technische Unie testten de technologie een half jaar lang uit op hun onderlinge transport van kabelhaspels. Hiervoor gebruikten ze de technologie van RTI Blockchain. Het uiteindelijke doel is om de emballagestroom beter te reguleren en alle duizenden haspels die Draka elk jaar levert in omloop te houden. Momenteel komt namelijk slechts een klein deel retour terwijl kabelhaspels prima te hergebruiken zijn en een grote restwaarde hebben.
Voor iedereen
De test krijgt nu een definitief vervolg. Frank Oberink, Business Manager Wholesale bij Draka: “We hebben gezamenlijk besloten om door te gaan met blockchain en deze als standaard te gebruiken voor emballageregistratie. Nu blijkt dat blockchain effectief helpt om transport-flows te volgen en te beheren, willen andere partijen zich graag aansluiten.” Daarom laten de initiatiefnemers ook andere soorten haspels, andere emballageproducten, zoals bakken en pallets, meer logistieke partners én andere partijen uit de keten toe. Een volgende stap wordt om andere systemen te koppelen aan de blockchain-technologie. Zo wordt de emballagestroom onderdeel van het primaire bedrijfsproces en is altijd voor iedereen inzichtelijk waar emballage zich bevindt.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.