#Digitalisering

Gespot op de Batimat: volautomatisch meten met de gerobotiseerde Leica iCON iCS50

Yassine Ahkim van Topocenter SAS, onderdeel van Hexagon, legt uit hoe Leica iCON iCS50 werkt (foto: Wouter de Vries).

Vandaag is de tweede dag van Le Mondial du Bâtiment, de grootste bouwbeurs van Frankrijk. Op de Batimat, een van de deelvakbeurzen, staat Hexagon met Leica Geosystems. De Leica BLK2GO PULSE heeft de tweede prijs in de wacht gesleept in de categorie Construction Tech van de Innovation Awards. Een innovatief product dat nét op de Franse markt is gebracht, is de Leica iCON iCS50: een gerobotiseerd instrument dat volautomatisch kan meten dankzij een algoritme.

Leica iCON iCS50

De nieuwe Leica iCON iCS-serie bestaat uit twee modellen: de iCS20 werkt alleen met lasermeetinstrumenten, de iCS50 is bovendien in staat om visuele doelen te volgen dankzij computer vision-algoritmen. Zo legt opleider Yassine Ahkim uit als hij het apparaat op de stand van Hexagon demonstreert. Met de gerobotiseerde Leica iCON iCS50 kan één persoon uitzet- en 3D-meetwerkzaamheden uitvoeren.

Bol met rode stippen

Een van de manieren om het instrument een visueel doel te laten volgen is met behulp van een paal met daarop een witte bol met rode stippen van verschillende grootte, de zogenaamde vPole. Ahkim: “De rode stippen stellen het instrument in staat om de bol te volgen, zolang er maar drie punten zichtbaar zijn. Het werkt net als met prisma’s. Alleen zijn bijvoorbeeld reflecterende oppervlakken die de werking ervan kunnen verstoren, bij deze manier van visuele richtpunttracking geen probleem.”

Paal met witte banen

De bol is bevestigd aan een paal met op drie plekken een drietal witte banen. Ahkim: “Dankzij het algoritme herkent het instrument de witte banen en kan het zo de exacte hoogte van de bol bepalen.”

Gebruikersvriendelijke interface

De interface die gepaard gaat met het instrument is bovendien zo gebruikersvriendelijk mogelijk gemaakt, vertelt Ahkim. “We weten dat niet elke gebruiker van onze instrumenten een expert is op het gebied van topografie. We hebben de interface simpel willen maken zodat de mensen die het instrument gaan bedienen, niet eerst een driedaagse training nodig hebben.”

Andere slimmigheden

De iCS50 heeft een aantal slimmigheden die de bediener ervan werk uit handen nemen. Zo zoekt het apparaat zelf met de ‘auto tilt’-functie de juiste hoogte voor het meten van de punten in de betreffende ruimte. Speciaal voor de iCS50 zijn bovendien ‘vTargets’ ontwikkeld, een soort van visuele herkenningspunten, waar het instrument zich naar wens op kan richten.

Visueel bereik

De Leica iCON iCS50 kan ten slotte tot 50 meter ver punten detecteren. Als het midden in een ruimte wordt opgesteld, dan heeft het een bereik van 100 meter. Er zijn instrumenten die een groter bereik hebben, maar in de praktijk zal dit bereik vaak voldoende zijn, meent Ahkim.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!