#Digitalisering

Duurzaamheidsprestaties monitoren met visueel model

BIMWYSE en architectenbureau Buro Kade ontwikkelden een datatool die duurzame uitgangspunten en ambities in alle fasen van een bouwproject monitort en visualiseert in de vorm van een ‘gebouwroos’.  De ontwikkelaars gebruiken daarvoor de circulaire en ecologische indicatoren van Cirkelstad Het Nieuwe Normaal. De duurzaamheidsmonitor dingt mee naar de Digidare Award die op 15 en 16 november worden uitgereikt.

Binnen Buro Kade stoeiden de architecten met de vraag hoe ze duurzame ambities en verschillende eisen van opdrachtgevers van bouwprojecten konden formuleren, vastleggen en verifiëren. “Want”, zo vertelt directeur Tiny van Menzel van BIM-specialist BIMWYSE en Buro Kade, “voor opdrachtgevers is het, net als voor vele andere partijen, lastig om hun duurzaamheidsambitie goed vorm te geven en te verwoorden. BIMWYSE en Buro Kade vonden een oplossing in een gevalideerde, gevisualiseerde duurzaamheidsmonitor, gebaseerd op de 17 indicatoren van Het Nieuwe Normaal van het collectief Cirkelstad. Voor architecten, maar ook aannemers en toeleveranciers is zo’n visueel model makkelijker te begrijpen.”

Gebouwroos visualiseert duurzaamheidsprestaties

Die visualisering ziet eruit als een soort roos, door Van Menzel ‘gebouwroos’ genoemd. Afhankelijk van de waarde en hoeveel weging er aan een duurzaamheidsindicator wordt toegekend dijt de roos uit of krimpt de roos. “Elke gebruiker ziet gelijk in hoeverre de opdrachtgever eisen en ambities stelt aan bepaalde indicatoren en welke resultaten er in verschillende fasen van het ontwerp -en bouwproces zijn behaald. In feite wordt er per indicator van 0 tot 1 èn overall een prestatievergelijking gemaakt tussen bijvoorbeeld de tenderfase van een project en in de as-built situatie. Daarmee kan een architect of aannemer  aantonen of het ontwerp en de uitvoering bovenmatig heeft gescoord ten aanzien van de uitvraag van de opdrachtgever of dat er sprake is van een onderscore. In het laatste geval kunnen de partijen aan bepaalde duurzaamheidsindicatoren sleutelen om de gewenste score te behalen.”

Equivalent van energielabel

De ultieme ambitie van BIMWYSE en Buro Kade is om de duurzaamheidsmonitor te laten uitgroeien tot een equivalent van het energielabel op elektrische apparaten. Van Menzel: “Als ik een witgoedwinkel inloop en ik zie een A++ koelkast staan dan weet ik dat het om een energietechnisch hoogwaardig apparaat gaat. Zo’n soort label zou de duurzaamheidsmonitor ook moeten zijn.”

Op dit moment zetten beide partijen de tool in bij een aantal woningcorporaties en aannemersbedrijven waaronder Van der Heijden uit Schaijk en Heijmans. Daarnaast zijn ze in gesprek met prefab woningbouwer Barli. “Onze ambitie is om de tool via een externe partij door te laten ontwikkelen en te promoten. Voor die taken zijn wij te klein en daar ligt ook niet onze ambitie; wij laten de tool op dit moment alleen binnen onze eigen relatiekring bloeien”, besluit Van Menzel.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!