#Digitalisering #expertcase

Duurzaamheid en de CSRD: wat betekent het voor de bouwsector?

Duurzaamheid staat al decennia op de agenda van de bouwsector, maar met toenemende wettelijke eisen, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), wordt het urgenter dan ooit. De CSRD, die vanaf 2024 stapsgewijs in werking treedt, verplicht bedrijven om te rapporteren over hun milieu-, sociale en governanceprestaties (ESG). Dit brengt nieuwe uitdagingen en kansen voor de bouwsector.

Impact van de CSRD op de sector

De CSRD gaat verder dan milieuvraagstukken zoals CO2-reductie. Het vraagt om een holistische benadering van duurzaamheid. Bouwbedrijven moeten niet alleen rapporteren over hun eigen milieuprestaties, maar ook over sociale aspecten, zoals arbeidsomstandigheden in hun waardeketen, en governance, zoals ethiek en transparantie van hun bedrijfsvoering. Deze scope maakt het voor bedrijven mogelijk om duurzaamheid strategisch te integreren.

Een belangrijk concept binnen de CSRD is “dubbele materialiteit”, wat betekent dat bedrijven zowel hun impact op de omgeving als de invloed van duurzaamheid op hun continuïteit moeten rapporteren. Voor de bouwsector, die afhankelijk is van grondstoffen, is dit essentieel om toekomstbestendig te blijven.

Ook het mkb zal de gevolgen merken

Hoewel de CSRD zich in eerste instantie richt op grotere bedrijven, zullen ook middelgrote en kleine bedrijven ermee te maken krijgen. Grotere bedrijven

zullen ESG-data van hun toeleveranciers en ketenpartners nodig hebben om zelf aan de rapportageverplichtingen te voldoen. Dit betekent dat het mkb ook voorbereid moet zijn op ESG-rapportage.

Praktische voorbereiding

Voor bouwbedrijven is het cruciaal om nu te starten met de voorbereidingen voor de CSRD. Dit begint met het verzamelen van data en het inzichtelijk maken van de huidige stand van zaken. Bedrijven die duurzaamheid al verankerd hebben in hun cultuur en processen, zoals TBI en JAJO, benadrukken dat de CSRD geen eenmalig project is, maar een transitie naar een duurzame toekomst. Transparante communicatie met ketenpartners en een stapsgewijze aanpak zijn hierbij essentieel.

CSRD, zie de kansen ervan in

Kortom, de CSRD biedt bedrijven niet alleen een verplichting, maar ook een kans om duurzaamheid strategisch te verankeren en zo toekomstbestendig te opereren. Wil je meer weten over de CSRD en hoe dit in te passen in jouw werkzaamheden? Experts van 4PS, TBI, Tosca en 9Altitudes gingen in gesprek in de podcast: CSR-Wat? Je beluistert de volledige podcast nu op de 4PS website of via Spotify.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!