Geen woorden maar daden. Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek besloot niet te lang stil te staan bij het vaak slechte matchingproces tussen aanbieder en ontvanger van circulaire sloopmaterialen. Met nuchter boerenverstand ontwikkelden BIM-specialist Maurits Koenders en zijn collega’s van Dusseldorp een mobiele oogst-app om vraag en aanbod sneller en beter bij elkaar te brengen. Zijn inspanning leverde gisteren op het congres van samenwerkingsverband DigiGO de DigiDare Award op.
DigiGO reikt jaarlijks de DigiDare Award uit aan een recent initiatief uit de praktijk dat de digitale ketensamenwerking in de gebouwde omgeving bevordert en waarin mens en organisatie centraal staan. Gisteren in congrescentrum ’t Spant in Bussum stonden drie finalisten op het podium die de onderscheiding in de wacht konden slepen. Met een overtuigende meerderheid van de vele publieksstemmen won Dusseldorp van de twee andere inzendingen van Kweri en de gemeente Utrecht.
Matchingproces versnellen
Onder het mom van traditioneel slopen naar circulair oogsten diende Dusseldorp haar inzending in voor de DigiDare Award 2024. Het aannemersbedrijf in sloop, infra en milieutechniek loopt in de praktijk namelijk vaak tegen problemen aan bij het vinden van een bedrijf dat gesloopt bouwmateriaal kan hergebruiken in nieuwe bouwprojecten.
Directeur Jurgen van de Put van Dusseldorp legt uit: “Er zijn wel marktplaatsen, maar een match maken tussen aanbieders en ontvangers duurt vaak lang. Vaak staan herbruikbare bouwmaterialen maandenlang in een opslag omdat ze pas veel later ergens in een project toepasbaar zijn. Dat moet sneller. Dankzij onze oogst-app voor circulair bouwmateriaal wordt het object verrijkt met relevante data en binnen no-time op de Insert Marktplaats gezet. Daardoor zal het inzicht geven in materiaalstromen voor ketenpartners effectiever en veel sneller verlopen dan nu het geval is.”
Bottom-up benadering
De app is ontwikkeld op de werkvloer van Dusseldorp, namelijk door BIM-specialist Maurits Koenders. Hij heeft veel contact met de uitvoerders van werken van Dusseldorp en kent de problemen waar ze bij het circulair oogsten en aanbieden van materialen tegenaan lopen.
Van de Put: “De oogst-app is ontwikkeld op basis van de behoeften van de uitvoerder en wat er nodig is om het materiaal snel en goed weg te zetten. Alleen een bottom-up benadering werkt in deze situatie. Uitvoerders zijn geen whizzkids; het gebruik van zo’n app moet laagdrempelig en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bij wijze van spreken iedereen op de bouwplaats ermee uit de voeten kan. De app die Maurits heeft gemaakt voldoet hier perfect aan.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.