#Digitalisering #Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Documentbeheer en Wet Kwaliteitsborging in één digitale tool

Alle documenten over het bouwwerk en het traject van de Wet Kwaliteitsborging gebundeld in één digitale tool. Dat is in een notendop de kracht van het Digitaal Bouwdossier dat sinds enkele maanden op de markt is. Volgens mede-initiatiefnemer John Niemeijer is deze tool in Nederland de enige tool in haar soort met deze complete specificatie. “Met ons softwarepakket beheer je in één omgeving alle projectdocumenten, kwaliteitsinspecties en het opleverdossier.”

Bij een bouwproject zijn relatief veel mensen en bedrijven betrokken die gedurende het proces van werkvoorbereiding tot en met oplevering vele documenten genereren en uitwisselen. Denk aan offertes, calculaties, ontwerp -en werktekeningen, maar ook bijvoorbeeld KAM-rapportages, uitvoeringsinspecties, et cetera. In een traditioneel proces wordt deze documentatie versnipperd aan diverse betrokkenen verspreid via alle communicatiekanalen: telefonisch, per mail, app of op papieren formulieren. Dat levert dikwijls een chaotische, onoverzichtelijke situatie op. Voor marketeer John Niemeijer en directeur Wouter Coenradie van meetspecialist voor de bouwsector Coenradie (3D laserscannen, 3D meetservice en bouwmaatvoering) aanleiding om het Digitaal Bouwdossier te ontwikkelen en te introduceren op de afgelopen Bouwbeurs.

Verlaging faalkosten

Het doel is volgens Niemeijer om digitaal veel makkelijker en effectiever bepaalde bedrijfsprocessen gedurende een bouwproject af te handelen, de samenwerking met de ketenpartners te verbeteren en de hoge faalkosten in de bouw te verminderen. “Die kosten ontstaan met name in het uitvoerende proces waar veel mensen betrokken zijn bij een complex maakproces en er misverstanden ontstaan in het beheer en uitwisseling van documenten. De één opereert bijvoorbeeld digitaal, de ander op papier. Dat werkt niet. Met het Digitaal Bouwdossier staat alle data op één centrale plek dat iedere betrokkene kan raadplegen op het moment dat het nodig is.”

Wet Kwaliteitsborging

Het Digitaal Bouwdossier is opgebouwd via de vertrouwde mappenstructuur van Stabu of desgewenst met een eigen mappenstructuur. Google Drive, Dropbox en email kunnen als opslag- en communicatiemedium aan de kant. Het andere deel van het Digitaal Bouwdossier is bestemd voor de Wet Kwaliteitsborging. In de inspectiemodule is het mogelijk om plattegronden en foto’s van inspectiepunten op te slaan. Aan de foto kan een opdracht worden ‘gehangen’ voor een bouwplaatsmedewerker of uitvoerder om het inspectiepunt te verhelpen. Het programma genereert een inspectierapportage dat kan worden gedeeld met de opdrachtgever.

In het Digitaal Bouwdossier kunnen twee dossiers worden aangemaakt ten behoeve van de Wet Kwaliteitsborging: het Dossier Bevoegd Gezag en het consumentendossier. Bij elk document over het bouwwerk geeft de gebruiker aan voor welk dossier het is bestemd. “Met één druk op de knop wordt het dossier gecreëerd. De ontvanger krijgt links naar allerlei relevante documenten om te zien hoe de kwaliteit van het bouwproject is geborgd”, vertelt Niemeijer.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!