#Digitalisering

Digitalisering nog geen oplossing personeelstekort

Veel mensen in de bouw zien digitalisering als dé oplossing voor het personeelstekort. In de praktijk lukt het bedrijven echter nauwelijks om zelf te digitaliseren. Dat blijkt uit onderzoek van AFAS Software en Markteffect.

Geen tijd, geen geld

Meer dan 80% van de ruim 500 ondervraagde professionals uit de bouw geeft in het onderzoek aan dat ze digitalisering heel belangrijk vinden. Architecten- en ingenieursbureaus zijn hierbij koplopers. 86% benoemt digitalisering als zeer belangrijk. Bij de bouwnijverheid (69%) en bouwmaterialenhandel (57%) ligt dit veel lager. De ondervraagden zien het vooral als oplossing voor het grote personeelstekort. Maar gelijkertijd geeft 30% aan dat digitaliseren niet lukt vanwege tijdsgebrek. Ook geeft bijna de helft van de ondervraagden aan dat er binnen hun bedrijf geen eindverantwoordelijke is voor digitalisering. Van de ondervraagden die een inschatting kunnen maken van budget, schat tweederde dat minder dan 5% van de omzet beschikbaar is voor digitalisering.

Onnodige kosten terugdringen

Hoewel digitalisering wordt gezien als oplossing voor het personeelstekort en ook voor het verlagen van faalkosten, geven veel ondervraagden aan dat de prioriteit hiervan in de praktijk zeer laag is. Dit is dus ook terug te zien in het budget. Dat terwijl 58% van de ondervraagden opmerkt dat het in gang zetten van digitalisering van invloed is geweest op het terug laten lopen van de onnodige kosten.

Over het onderzoek

Het Trendonderzoek ‘Digitalisering in de bouwsector’ is in 2021 gehouden onder 514 bouwprofessionals in Nederland. Alle respondenten zijn (mede) verantwoordelijk voor digitalisering binnen de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn. Het onderzoek is een initiatief van AFAS Software, uitgevoerd door organisatieadviesbureau Markteffect.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!