#Digitalisering

digiGO lanceert versie 1.0 van het Digitaal Stelsel voor Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik. Vandaag vindt de lancering van versie 1.0 van het afsprakenstelsel plaats. Daarmee wordt het DSGO officieel overgedragen aan de markt voor adoptie.

Wat is het DSGO?

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) biedt een set van uniforme afspraken. Het is een zogenoemd ‘federatief ecosysteem’. Daarbij wordt data niet bij één centrale organisatie ondergebracht, maar vanuit de bron, via datadiensten, gedeeld.

Hoe meer datadiensten zich met elkaar verbinden, hoe meer en beter data door de hele OBT-keten kan gaan stromen. Deze data leveren waarde op voor verschillende partijen in de OBT-sector. Met uniforme afspraken om data te delen kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers toegang geven en krijgen tot (nieuwe) informatie. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld sneller en efficiënter samenwerken.

Commitment van marktpartijen

In nauwe samenwerking met marktpartijen is het afsprakenstelsel de afgelopen 2,5 jaar gerealiseerd. “Draagvlak uit de hele OBT-sector met daarin opdrachtgevers en opdrachtnemers, is van groot belang voor geslaagde adoptie van het stelsel.” DSGO Programmadirecteur Marijn van Dijk vervolgt: “Daarom zijn we blij dat steeds meer partijen uit de sector de DSGO Ambassadeursverklaring ondertekenen. Uiteindelijk bepaalt de markt het succes van het digitale stelsel.”

Met de ondertekening van de DSGO Ambassadeursverklaring bekrachtigen partijen dat zij volgens het afsprakenstelsel data delen en daar zelf met concrete beleidskeuzes en projecten aan bijdragen. Bovendien dragen deze partijen hiermee ook bij aan het hogere doel van het digitale stelsel: het versnellen van digitale ketensamenwerking en daarmee het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken.

Hoe pas je DSGO toe?

Deelnemende partijen kunnen straks hun data vanuit hun eigen datadienst gaan aanbieden via het DSGO. Om datadienstaanbieder te kunnen worden, moet je vijf stappen doorlopen:

  1. Bepaal een concrete gebruikssituatie;
  2. Bouw en implementeer een datadienst volgens het DSGO;
  3. Controleer & valideer of je voldoet aan de afspraken;
  4. Treed formeel toe tot het DSGO;
  5. Voeg je datadienst toe aan de DSGO-stelselcatalogus.

Deelnemers aan het federatief ecosysteem hebben inspraak in de governance, georganiseerd via de beheerorganisatie van het DSGO.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!