Cybercriminelen worden steeds actiever in het Nederlandse bedrijfsleven en ontzien de bouwsector daarbij zeker niet. Bouwend Nederland krijgt de afgelopen tijd steeds meer meldingen van (lid)bedrijven die slachtoffer zijn geworden van phishing, gehackte emailboxen, spookfacturen en zelfs ransomware. Tijd om in actie te komen. In samenwerking met het online kennisplatform Samen Digitaal Veilig helpt de brancheorganisatie ondernemers veiliger digitaal te werken.
Bedrijven en zelfstandig ondernemers die lid zijn van Bouwend Nederland kunnen gratis van het platform gebruik maken. Dat gaat heel gemakkelijk. Nadat de gebruiker een account heeft aangemaakt kan deze zich op drie niveaus aanmelden op het online dashboard: uiteraard met de eigen organisatie, maar ook personeelsleden en toeleveranciers. Deze actoren krijgen dan toegang tot instructievideo’s en een vragenlijst die ze kunnen invullen. De video’s leggen uit hoe je slachtoffer kunt worden van verschillende vormen van cybercriminaliteit, hoe je het kunt herkennen en uiteraard voorkomen door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.
Laagdrempelig
Volgens beleidsadviseur digitalisering Dennis Mollet van Bouwend Nederland wordt de materie zeer laagdrempelig uiteengezet, zodat het voor iedereen te begrijpen is. Het online dashboard laat via een rode of groene kleur zien in hoeverre de diverse gebruikers de video’s hebben bekeken en de vragenlijst hebben ingevuld. Bij een rode kleur kan de ondernemer zijn medewerker nog eens stimuleren om de video’s alsnog te bekijken; bij groen hoeft dat uiteraard niet.
Bewustzijn verhogen
Het doel van Samen Digitaal Veilig is volgens Mollet om het bewustzijn rondom cybercriminaliteit bij ondernemers en bedrijven te vergroten. In 2020 bleek uit onderzoek van Bouwend Nederland onder haar leden dat minder dan 20% zich actief inzette om digitaal veiliger te werken. Dat was schrikbarend weinig, constateerde Mollet toen. “Door in te zetten op preventie kan een ondernemer veel leed voorkomen.”
Deze uitkomst was voor de brancheorganisatie eens te meer aanleiding om actief de handschoen op te pakken met deze campagne. In 2019 werd overigens al de Basisscan Cyberweerbaarheid van het Digtal Trust Center aan de leden van Bouwend Nederland aangeboden. Ook kunnen leden van Bouwend Nederland voordelig een cyberverzekering afsluiten en/of een online training cybersecurity volgen. De samenwerking met Samen Digitaal Veilig is een aanvulling hierop. In de eerste vier maanden hebben al 400 gebruikers zich aangemeld op het platform. Dat aantal is volgens Mollet zeer hoopvol.
Aanmelden bij Samen Digitaal Veilig kan hier.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.