Voor Bouwbedrijf Vrolijk is KAM één van de pijlers van de organisatie. De bouwer werkt al meer dan een decennium volgens een KAM-managementsystematiek. Edwin van Haperen is KAM-coördinator en begeleidt het bedrijf samen met de modelleerkamer naar het nieuwe Wkb-tijdperk. “Wij werken aan een standaard proces van keuren, dat niet veel extra eisen aan onze mensen stelt. Met een tool waarin we straks eenvoudig alle input stoppen die voor kwaliteitsborging nodig is.”
Met de digitalisering van zijn systemen en processen is Bouwbedrijf Vrolijk (140 medewerkers) al geruime tijd bezig. Tegelijk wil het bedrijf het ook zo praktisch mogelijk houden, vertelt Edwin van Haperen. Zijn werkgever is al een jaar of vijf bezig het kwaliteitssysteem te digitaliseren. “Papier heeft geduld, we kunnen alles heel mooi opschrijven. Maar om het buiten ook te laten werken probeer ik het zo laagdrempelig mogelijk te maken. Zodat het te begrijpen is én leuk om er mee te werken.”
Risicodossier opbouwen
Bouwbedrijf Vrolijk tekent en modelleert al met Revit. Alle modellen, tekeningen en aanverwante documenten worden gedeeld in een Autodesk BIM360docs omgeving. Recent is aan de licentie BIM 360Field en asset management toegevoegd waarin keurrapportages kunnen worden vastgelegd. Het bedrijf zette deze stap om nu al te voldoen aan de Wkb-standaard, “we maken een kansen- en risicodossier op het moment dat een project binnenkomt”, vertelt Edwin, “zodat we goed kunnen inschatten waar we op moeten letten. Kritieke punten kunnen constructieve elementen of verbindingen zijn en bouwfysische aansluitdetails, of juist de omgeving.”
Tekst gaat verder onder de foto’s
Het werken met Autodesk BIM Field heeft als voordeel dat een project kan worden opgestart en ingericht op meerdere werkniveaus in het bedrijf, meent Edwin van Haperen. “Als voorbeeld: voor de keuring van een fundering hebben we tekeningen, berekeningen en naslagwerken, die zijn input voor de uitvoering. Op hun beurt kan de uitvoering met foto’s vastleggen of de fundering is gestort volgens onze standaard en de klantwens. Zo bouwen we een dossier op van dit onderdeel, met daarbij onder andere brieven van leveringen en certificaten. Zo doen we dat met alle bouwonderdelen van een project.”
Tezamen vormt dit het complete dossier van een project waarop de bouwer de garantieverklaring kan afgeven en bevestigt achter het opgeleverde werk te staan.
Klant ontzorgen
Vrolijk test nu op verschillende manieren bij verschillende projecten op welke manier het bedrijf de kwaliteit van een project het best kan borgen. Voorlopig komt borging met BIM 360 als beste uit de bus, vertelt de KAM-coördinator. “Waar we naartoe willen is dat wij volgens één kwaliteitssysteem werken. Wij ontzorgen de klant waarbij hij altijd kan rekenen op dezelfde kwaliteit. Bovendien kunnen wij zo steeds beter aan onze interne kwaliteitsstandaard voldoen.”
Bouw distributiecentrum Dordrecht
In Dordrecht is Bouwbedrijf Vrolijk nu aan het heien voor de bouw van een distributiecentrum van 42.000 m2 op een terrein van 73.000 m2, met een kantoor van 4.150 m2 en een mezzaninevloer van 765 m2. Het project is medio 2021 gereed. Opdrachtgever is Dudok Groep, huurder is Dylan Staal. Vrolijk bouwt vaak op basis van onderaanneming. De inkoopprocessen zijn dus zeer belangrijk en ook kwaliteitsborging heeft veel aandacht nodig.
Samen met de engineers heeft Van Haperen het keurings- en kwaliteitssysteem als pilot voor dit project ingericht. Uiteindelijk wil Vrolijk dit integreren in alle projecten. Door de intensieve samenwerking met onderaannemers komt veel kennis bij hen vandaan. Samenwerken in het portaal BIM 360 maakt het heel makkelijk de onderaannemer erbij te betrekken, zeker als hij iets moet oplossen, meent Edwin. Tegelijk is dit ook een vorm van risicospreiding voor het bouwbedrijf zelf.
Tool gekoppeld met normen
Bij het project in Dordrecht is geen externe kwaliteitsborger betrokken. Daar wil het bedrijf mee gaan proefdraaien voor een utiliteitsproject in Breda dat op stapel staat. Samen met de – nog te kiezen kwaliteitsborger – wil Bouwbedrijf Vrolijk de tool selecteren waarmee dan gewerkt gaat worden. Mogelijk is dit de TIS- of KiK-tool, aldus Van Haperen, die vindt hij heel geschikt voor utiliteitsbouw.
Wat voor de KiK-tool pleit is dat deze een directe koppeling heeft met de normenbibliotheek BRISwarenhuis. Edwin van Haperen: “Daar kozen wij 1,5 jaar geleden al bewust voor. We zochten een digitale normenbibliotheek die makkelijk te raadplegen is en actueel is. De tekenkamer en de constructieafdeling gebruiken die normen vaak. Losse normen afnemen direct bij NEN of van andere leveranciers is voor ons minder interessant. De integratie van de normen met de kwaliteitsborgingstool geeft ons juist voordeel. Ik hoop dat we straks zo een compleet en geïntegreerd systeem hebben.”
Personeel opleiden
Kwaliteitsborging staat al jaren op de agenda van Bouwbedrijf Vrolijk. Het bedrijf klaarstomen voor de Wet kwaliteitsborging is een logische vervolgstap. De bouwer is nu bezig intern mensen op te leiden over de nieuwe wetgeving. ‘We maken mensen vrij die kunnen starten met scholing als die er is.” Helaas zijn er nog niet echt opleidingsmogelijkheden constateert Edwin. “Het doel van onze aanpak is dat het leidt tot een standaard proces van keuren, dat niet veel extra eisen aan onze mensen stelt. Met een tool waarin we straks eenvoudig alle input stoppen die voor kwaliteitsborging nodig is.”
Tot slot het advies van Edwin aan aannemers die moeten/willen starten: “Verander niet je proces, maar inventariseer wat je proces is. Op het moment dat je weet wat je werkwijze is en het ligt vast, is hier gemakkelijk een vervolgstap aan toe te voegen. Daarmee kun je ook een gerichte keuze maken welke tool voor je bedrijf geschikt is. En doe dit nooit alleen, maar stel hier binnen je bedrijf een werkgroep uit alle lagen voor samen, voor een optimaal resultaat.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.