#Digitalisering

BIM-opleidingsplan en 3D-vergunningcheck kansrijk voor DigiDare Award

De BIM-medewerkers van multi-technische dienstverlener SPIE.

De drie finalisten voor de DigiDare Award 2022 zijn bekendgemaakt. Onder andere de inzendingen voor het BIM-opleidingsplan van technisch dienstverlener SPIE en de 3D vergunningcheck van de gemeente Rotterdam zijn nog kansrijk voor de hoofdprijs die tijdens de finaledag op 7 oktober 2022 wordt uitgereikt.

Uit 45 inzendingen heeft de selectiecommissie van het BIM Loket en digiGO de keuze voor het drietal gemaakt. Volgens de jury springen deze drie inzendingen net boven de andere uit, hoewel de lat dit jaar zeer hoog lag.

Ketengericht met BIM werken

Voor de bouw- en installatiebedrijven springt het BIM-opleidingsplan van SPIE het meest in het oog. Het mondiaal opererende concern met ook vestigingen in Nederland ondersteunt opdrachtgevers bij het ontwerp, engineering en beheer en onderhoud van onder andere gebouwinstallaties. Het uitgangspunt van SPIE is om iedereen, van jong tot oud en veel of weinig ervaring, met digitale bouwwerkinformatie te kunnen laten werken.

“BIM is bij ons een universele werkmethodiek. Niet alleen te gebruiken bij het ontwerp, realisatie of beheer en onderhoud van een gebouw, maar BIM geldt voor al die mensen die in die verschillende fasen van de levensduur van een gebouw actief zijn”, vertelt programmamanager BIM Jeroen Mackay van SPIE.

Het doel van het BIM-opleidingsplan is tweeledig: adoptie van het ‘bimmen’ bevorderen en dat elke BIM-gebruiker met de juiste kennis digitale bouwinformatie verwerkt. “Het succes van digitale samenwerking valt of staat met de adoptie. En dat bereik je alleen als collega’s ervaren hoe leuk en efficiënt datagedreven dienstverlening werkt.”

Vergunningentrajecten versnellen

De tweede kanshebber betreft de 3D vergunningencheck die het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam in samenwerking met de gemeentelijke afdeling Bouw- en Woningtoezicht hebben ontwikkeld. Met deze digitale ondersteuning moet het vergunningentraject voor projectontwikkelingen in de stad aanzienlijk worden versneld en vereenvoudigd. Dat is voor aannemers een (financiële) meevaller, omdat veel bouwprojecten door vergunningsperikelen uitgesteld worden.

Een projectontwikkelaar is met ‘één druk op de knop’ in staat om het 3D-gebouwmodel te verbinden met het digitale stadsmodel en de digitale omgeving van bestemmings- en omgevingsplannen en Bouwbesluit. De juiste positie wordt automatisch bepaald en het project voldoet aan de voorwaarden van de Omgevingswet en Bouwbesluit.

De derde finalist betreft een zogeheten Informatie Leveringsspecificatie (ILS) van TenneT en gespecialiseerd aannemer Qirion die toegevoegd kan worden aan een BIM. Hiermee krijgt de opdrachtgever een juiste, actuele set van data van het betreffende object die ze kan controleren.

Bekijk alle inzendingen voor de DigiDare Award.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!