#Bouwmaterialen #Bouwtechniek #Digitalisering

BIM-model voor tijdelijke constructies

De VSB, vereniging van steiger-, hoogwerk- en betonbekistingsbedrijven, werkt aan een BIM-protocol voor tijdelijke constructies. Het initiatief hiervoor komt van de sectie Betonbekistingsbedrijven binnen de VSB.

Gecentraliseerd BIM-protocol

De VSB wil hiermee leden ondersteunen bij de digitalisering van de bouwsector. Met een gecentraliseerd BIM-protocol kunnen partijen samenwerken en het model gebruiken voor planning, ontwerp, uitvoering en beheer. De eigen software van leveranciers en producenten vormt hiervoor al een goede basis, aldus de VSB.

Eenmalig of tijdelijk karakter

Het document waar de VSB-sectie Betonbekistingbedrijven momenteel aan werkt, omvat een protocol dat rekening houdt met het eenmalige en tijdelijke karakter van tijdelijke constructies tijdens het bouwproces. Hiermee wil de vereniging een transparante en eenduidige overdracht van informatie over tijdelijke constructies tot stand brengen, die aansluit op de in de bouw veel toegepaste BIM Basis ILS die zich vooral richt op permanente constructies. Hierbij kan onder meer worden gedacht aan informatie over de te gebruiken NL-SfB code, het niveau waaraan de tijdelijke constructie moet worden gekoppeld, de hoeveelheid informatie die een model moet hebben, en hoe het model van de tijdelijke constructies gepositioneerd moet worden.

Het document is gebaseerd op de GSV Guidelines BIM Formwork Technologies Discipline Model (in situ concrete construction), opgesteld door het Güteschutzverband Betonschalungen in Duitsland en sluit aan op de BIM Basis ILS.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!