#Digitalisering

BAM Wonen scant met drone woningen sneller en nauwkeuriger

BAM zet drones in bij duurzame woningrenovatie.

Al twee jaar inspecteert BAM Wonen met drones woningen die in aanmerking komen voor een verduurzaming. De maatvoering en de productie gaan met deze techniek veel sneller en nauwkeuriger dan met de beproefde statische laserscan. De inzet van drones met high-res camera’s is een voorproefje van verdere robotisering op de bouwplaats.

Van 2013 tot 2020 werkte BAM Wonen met statische laserscans voor het inmeten van de woningen om een 3D-scan te produceren. Die scans waren volgens engineer Arjan van Driel van BAM Wonen messcherp en minder tijdrovend dan handmatig meten, maar de drone zet nog enkele kwalitatieve stappen voorwaarts. “De meetnauwkeurigheid van lasercans is wat ons betreft niet voldoende. Voor zo’n scan heb je gemiddeld twintig opstelpunten per woningblok nodig. Als elk opstelpunt een afwijking geeft van 1 à 2 mm kan de totale afwijking wel 10-20 mm bedragen. Dat is te veel om nieuwe bouwdelen zoals voorzetgevels te engineeren.”

Nauwkeurige metingen

Een drone, die ook ingezet kan worden voor een woninginspectie, heeft geen opstelpunten nodig. Van Driel legt uit dat er stickers op de gevels worden geplaatst die door een Robotic Total Station worden ingemeten. “Die metingen zijn tot op de millimeter nauwkeurig”, vertelt Van Driel. “BAM Wonen ontwikkelde samen met een externe partij software om de duizenden foto’s die de drone maakt om te zetten naar 3D-beelden. In combinatie met de data uit de Robotic Totalstation creëren we een 3D-model dat uiterst nauwkeurig en betrouwbaar is.”

Versnelling

Met de inzet van een drone kunnen 51 woningen per dag worden ingescand. Met de statische laserscanner waren dat er maximaal 9 per dag. Gezien de enorme verduurzamingsopgave van bestaande woningen een welkome versnelling. “Maar de echte versnelling bereiken we door het gebruik van algoritmen in ons softwareprogramma”, onderstreept Van Driel. “De verwerking van het 3D-model gaat nog veel sneller dan vroeger. De computer rekent automatisch uit met welke parameters bouwdelen worden gemodelleerd; een modelleur hoeft bijvoorbeeld niet meer zelf de kozijnen in het CAD-programma te plaatsen. Bovendien zorgen de algoritmen ervoor dat automatisch de juiste hoeveelheden en materiaalstaten worden gegenereerd. Die data gebruiken we in de begroting en sturen we 1:1 naar de productie.”

Robotisering op bouwplaats

De drone-scans van woningen en het vernieuwen van badkamers op basis van een 3D scan met een smartphone zijn voor BAM Wonen voorlopers van verdere robotisering op de bouwplaats. Van Driel verwacht over twee tot drie jaar de eerste testen met robots in de bestaande bouw die voegen uitfrezen of kozijnen schilderen. “Het gaat hierbij om repeterende taken waarvoor geen of nauwelijks personeel meer te krijgen is. Die robots hangen bijvoorbeeld aan de gevel of bewegen zich voort op de galerij van een flat.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!