Vanaf 1 januari 2024 is de Wkb ingegaan. Met name kleinere aannemers vinden het lastig om documentatie op te vragen, te verzamelen en vast te leggen volgens de wettelijke normen. Kunstmatige intelligentie kan hen daarbij helpen. Dat stelde business developer Collin van Kooten van NTI CAD & Company vandaag tijdens DigiBouw.
Digibouw is een tweedaags vakevenement over digitalisering in de bouw dat plaatsvindt in de Jaarbeurs te Utrecht. Volgens Van Kooten kunnen bouwbedrijven AI inzetten om makkelijker en sneller te voldoen aan de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.
AI versnelt tijdrovende taken
Het vullen en bijhouden van bouwverslagen, kwaliteitscontroles en conformiteitsverklaringen… Werkzaamheden die over het algemeen tijdrovend en arbeidsintensief zijn. Maar inzet van AI vergemakkelijkt en versnelt dit soort taken. Zo is het mogelijk om via bijvoorbeeld drones, IoT-apparaten en sensoren in bouwelementen automatisch data te verzamelen die na analyse gebruikt kunnen worden in documentatie voor de kwaliteitsborger. Daarbij kan het gaan om het inschatten en analyseren van risico’s bij bijvoorbeeld een renovatie van een bestaand gebouw of de kwaliteitscontrole voorafgaand of tijdens het bouwproces. De werkvoorbereider en de uitvoerder hoeven niet meer zelf actief op zoek te gaan naar informatie; de data wordt voor hen gegenereerd en voorspellen of en in welke mate er risico’s optreden.
Automatisch voorspellen
Volgens Van Cooten schuilt de kracht van AI in het automatisch voorspellen en het analyseren van data in het ontwerp- en bouwproces. Hij noemt als voorbeeld het bepalen van de windbelasting bij een hoogbouwproject. “Om een windanalyse te maken moeten gebruikers nu nog vaak een duur rekenmodel toepassen. Maar binnen ons cloudbased AutoForm voor haalbaarheidsstudies en conceptontwerpen zijn de AI-tools in staat om reële zon- en windsimulaties voor de gebouwde omgeving te genereren of een kant-en-klare carbon analyse over de CO2-uitstoot presenteert. Het enige dat de ontwerper hoeft te doen is het invoeren van enkele basale randvoorwaarden, zoals het materiaal dat gebruikt wordt voor de draagconstructie van een gebouw.”
Outcome based-ontwerp
Deze generatieve ontwerpdata geeft de architect al in de conceptfase de zekerheid dat hij volgens Van Cooten een zogenaamd outcome based ontwerp maakt dat voldoet aan de klanteisen en wettelijke normen. Ook helpen de AI-tools van AutoForm bouwfouten voorkomen doordat clashes in het ontwerp er automatisch uitgefilterd worden. De aannemer is geholpen, omdat de hoeveelheden materiaal automatisch worden gegenereerd met behulp van AI.
Kwaliteitscontroles
In de bouw- en opleveringsfase helpt AI bij de uitvoering van kwaliteitscontroles. De werkvoorbereider wordt ontlast omdat de gegenereerde data automatisch kan worden vergeleken met kwaliteitsnormen (bijvoorbeeld een BRL) en wet- en regelgeving. Eventuele afwijkingen worden zonder menselijke interventie gedocumenteerd in de bouwverslagen. Deze worden automatisch gegenereerd en dat bespaart de aannemer veel tijd en vermindert de kans op menselijke fouten. “Wist u dat er in 2020 wereldwijd 88 miljard euro is verspild aan faalkosten door gebruik te maken van slechte gegevens? Daar valt nog een wereld te winnen”, aldus Van Cooten.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.