#Bedrijfsvoering

CO2-uitstoot van veel bouwbedrijven nog nauwelijks afgenomen

(Foto: Shutterstock)

De CO2-uitstoot van de bouwsector is sinds 1990 nog nauwelijks afgenomen. Door te investeren in technologieën, duurzame praktijken en samen te werken met leveranciers, kunnen bouwbedrijven een significante bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen, aldus de economen van ING Research.

De directe uitstoot in de bouwsector is in 2023, na een stijging tot 2007, terug op het niveau van 1990. Doordat de bouwsector in 2023 in volume circa 40% groter is dan in 1990 is er echter wel een relatieve daling geweest. Het Nederlandse doel is dat de absolute uitstoot 55% lager moet liggen dan in 2030. Om daaraan bij te dragen moet de bouw nog flinke stappen zetten.

Breed pallet aan maatregelen

Volgens ING Reseach is een breed pallet aan maatregelen nodig. Investeren in elektrische bouwmachines en voertuigen kan directe emissies elimineren. Ook het gebruik van schone(re) brandstoffen als biobrandstoffen of waterstof kan de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. Andere maatregelen die kunnen bijdragen zijn volgens de economen van de bank het verbeteren van de efficiëntie, bijvoorbeeld door het zoveel transportbewegingen zoveel mogelijk te beperken of door gebruik te maken van een bouwhub, het energieneutraal maken van bedrijfspanden, het kiezen van andere (biobased) materialen en circulair bouwen.

Weinig direct uitstoot in de bouw

Bouwbedrijven hebben relatief een lage directe uitstoot (scope 1) van broeikasgassen. Van de totale Nederlandse uitstoot is slechts 0,3% rechtstreeks aan de bouw toe schrijven. Dit is echter exclusief bouwmaterieel (0,9%). Als we die erbij optellen en andere voertuigen (zoals personenauto’s en vrachtwagens) dan is de uitstoot van de bouw ongeveer 2% van het Nederlandse totaal.

Veel emissies in de gehele bouwketen

Als bouwbedrijven in 2050 klimaatneutraal willen zijn, moeten ze verder kijken dan alleen het terugbrengen van de uitstoot van hun eigen activiteiten, schrijft ING Research. Het overgrote deel (circa 20% van de totale Nederlandse uitstoot) van de broeikasgasemissies van bouwactiviteiten vindt namelijk plaats in hun waardeketen bij toeleveranciers (zoals de productie van staal en beton) en gebruikers van door hen gebouwde gebouwen door onder andere de verwarming en verlichting (scope 2 & 3).

Bouwmaterialenindustrie heeft 2030 doelen al bereikt

In de bouwmaterialenindustrie zijn de CO2-emissies al wel flink gedaald en lagen in 2023 zelfs al 60% onder het referentiejaar van 1990. Dit komt doordat toeleveranciers sterk vervuilende energiedragers als kolen en aardolieproducten grotendeels hebben uitgefaseerd. Ook is de binnenlandse productie van deze sector met 30% flink gedaald in de periode 1990-2023. Vooral een terugval van de nieuwbouw van woningen (waar veel beton en bakstenen worden gebruikt) is hier debet aan. Zo werden er in 1990 nog 100.888 woningen gebouwd ten opzichte van nog maar 73.638 in 2023.

Nog weinig bouwbedrijven met concrete klimaatdoelen

Uit een inventarisatie van ING Research onder 75 grote bouw(gerelateerde) en installatiebedrijven blijkt dat slechts ongeveer een derde van de onderzochte bedrijven concrete klimaatdoelen heeft gepubliceerd per wanneer zij (voor scope 1 en 2) een emissieloze bedrijfsvoering willen voeren. Van de onderzochte bouwers met minder dan €150 miljoen omzet heeft slechts 11% een concrete doelstelling. Overigens is een groot deel van deze bedrijven vanaf boekjaar 2025 rapportage plichtig over hun duurzame ambities.

Bij de grotere bedrijven met meer dan €1 miljard omzet heeft 62% een concrete doelstelling voor wanneer zij CO2-neutraal willen zijn voor scope 1 en 2.

Van de 75 onderzochte bedrijven heeft slechts 18% een reductiepad voor scope 3 gepubliceerd. ING Research noemt dit niet verwonderlijk, aangezien de uitstoot in scope 3 veel lastiger in kaart is te brengen en ook reductiedoelen veel moeilijker te behalen zijn. Je moet immers informatie uit je gehele toeleverketen verzamelen en met afnemers samenwerken om doelstellingen te behalen. Voor veel bouwbedrijven vormt scope 3 meer dan 90% van de totale emissies.

Download hier het rapport van ING Research over de CO2-uitstoot in de bouwsector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!