#Bouwtrends #Certificeringen

Renovaid krijgt eerste groene KOMO-certificaat

Renovaid, specialist op het gebied van houtreparatie en -renovatie, kreeg op 18 mei jl. het eerste groene KOMO-certificaat. Dat gebeurde tijdens de Renovatiebeurs in de Brabanthallen.

Introductie nieuw label

Begin 2022 introduceerde KOMO het nieuwe groene label. Het certificaat laat zien in welke mate er sprake is van hernieuwbare, herwinbare, hergroeibare en gerecyclede grondstoffen. Bij Renovaid is het certificaat toegekend aan hun vulmiddelen voor hout.

Biobased grondstoffen

Paul van Loon, directeur van Renovaid: “Ik vind maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. Daar kwam in de loop der jaren ook het besef bij dat we kritisch mogen kijken naar grondstoffen en materialen die we gebruiken. Ik heb ervoor gekozen te zoeken naar de mogelijkheid om biobased grondstoffen in te zetten bij de ontwikkeling van reparatiemiddelen in de kwaliteit die mijn klanten gewend zijn. Uit een gevoel van verantwoordelijkheid naar de maatschappij en de wereld om ons heen.”

Duurzame kwaliteit

Ton Jans, directeur van KOMO, legt uit dat KOMO zich meer en meer gaat richten op duurzame kwaliteit. “Natuurlijk blijft die technische kwaliteit belangrijk, maar we kunnen nu ook een uitspraak doen over de duurzame kwaliteit van het gecertificeerde product. We hebben als producenten, consumenten en eigenlijk als maatschappij een verantwoording om goed om te gaan met de wereld om ons heen, Rentmeesterschap heet dat.”

Hoe werkt het?

Het groene KOMO-certificaat BRL 7010 maakt aspecten als duurzaamheid, CO2-prestaties, levenscyclus en hergebruik van een product inzichtelijk. KOMO-licentienemers SKH en SKG-IKOB Certificatie waren betrokken bij de ontwikkeling van deze BRL. In de BRL is vastgelegd aan welke ‘groene’ eisen een aanvrager of houder van een KOMO-productcertificaat aanvullend moet voldoen. Er worden vier aspecten beoordeeld:

  1. In welke mate is een product te recyclen?
  2. In welke mate is een product hernieuwbaar?
  3. In welke mate is een product hergroeibaar?
  4. In welke mate is een product herwinbaar?

Producten krijgen vervolgens een klasse toegewezen, waarbij klasse 1 de groenste is. Het KOMO-productcertificaat is overigens geen vervanging van de milieuprestatieverklaring die voor het Bouwbesluit nodig is. Bedrijven die hun producten aanvullend groen willen laten certificeren, kunnen contact opnemen met een certificatie-instelling.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!