Keurmerk voor betrouwbare aannemers
Slecht gebouwde dakkapellen en verkeerd opgeleverde uitbouwen. Het is volgens de Stichting Keurmerk Vast en Zeker aan Huis een groot probleem en daarom bedachten ze een nieuw keurmerk.
‘Topje van de ijsberg’
Het keurmerk moet consumenten beschermen tegen malafide aannemers. Initiatiefnemer en voorzitter Wim Spaan verbaasde zich dat er nog geen keurmerk bestond, ondanks de vele klachten die binnenkomen bij programma’s zoals Kassa en Boeven uit de Bouw en organisaties als de Vereniging Eigen Huis. “Al die klachten vormen slechts het topje van de ijsberg”, meent Spaan. “Er zijn zoveel bedrijven die de boel belazeren. Het gaat soms om regelrechte maffiapraktijken. Gelukkig zijn er ook goede bedrijven. Die kunnen zich met dit keurmerk onderscheiden.”
Richtlijnen
De stichting wil de komende tijd minstens de helft van alle fabrikanten, leveranciers en montagebedrijven in de branche verenigen. Initiatiefnemer Spaan wordt daarbij ondersteund door onder andere een advocaat en een bouwkundige. Om het keurmerk te mogen voeren, hanteert de stichting een aantal richtlijnen:
- Bedrijven met het keurmerk niet meer dan 30% van de totaalprijs aan voorschot vragen.
- De te verrichten werkzaamheden moeten vooraf duidelijk beschreven worden, evenals het tijdstip van uitvoering, de oplevering, prijs en betaalwijze.
- De aannemer is verplicht de klant te wijzen op onjuistheden of onmogelijkheden.
- Failliet verklaarde bedrijven die een doorstart maken, kunnen pas na een aantal jaar opnieuw het keurmerk krijgen. Bedrijven die twee keer of vaker failliet zijn gegaan, krijgen het keurmerk helemaal niet meer.
- Gaat een bedrijf tijdens het werk failliet, dan garandeert de stichting dat een ander bedrijf het werk af maakt.
nogniet
Bij BouwGarant zijn 1500 bouwbedrijven aangesloten die aan strenge eisen voldoen. Deze variëren van het beschikken over de juiste verzekeringen en het aannemersdiploma tot het netjes contracteren en opleveren. Alle deelnemers zijn aangesloten bij de Geschillencommissie. Bovendien kunnen opdrachtgevers voor extra zekerheid kiezen door garantie af te sluiten. Dan ben je verzekerd tegen de extra kosten als de aannemer failliet gaat of gebreken niet worden opgelost. Dat er veel misgaat met betalingen is duidelijk, zie de Tv-programma’s. Ons advies is nooit grote bedragen vooruit te betalen en maximaal 10% bij aanvang van de werkzaamheden. Het kan niet de bedoeling zijn dat consumenten het bedrijfsrisico overnemen. Meer info op bouwgarant.nl.
Of neem contact op via 079 3252 182.
Aannemervak neemt zijn lezers niet erg serieus blijkens dit artikel. Wat is het nieuws wetende dat Bouwgarant al jaren bestaat?
Hoezo bestond dit nog niet? BouwGarant regelt alles wat hierboven vermeld staat over het nieuwe keurmerk en nog meer! Ook kent BouwGarant een geschillenregeling met een pannel van onafhankelijke deskundigen.
Waarom weer een nieuw “keurmerk” terwijl Bouwgarant inmiddels een alom gerespecteerd en vertrouwd “keurmerk” is geworden met strenge(re?) selectiecriteria voor aannemers voordat zij lid kunnen worden.