Woningconcepten die een typegoedkeuring van Kiwa dragen, kunnen binnen acht dagen een omgevingsvergunning krijgen. Dat blijkt uit veldonderzoek van de provincie Gelderland. Deze aanzienlijke verkorting van de doorlooptijd is te danken aan het feit dat de bouwtechnische kwaliteit van het door Kiwa gecertificeerde woningconcept vaststaat en dit aspect dus niet meer getoetst hoeft te worden. Wat overblijft is enkel nog de toets voor de omgeving.
Ook de overheid bespaart in dit geval fors op arbeidsuren bij de afgifte van de omgevingsvergunning. Volgens Henk van Rhijn van de provincie Gelderland en programmamanager van het Actieplan 2020 – 2025 – Sneller, Betaalbaar en Flexibel Wonen, zou het ambtelijk apparaat 100.000 uur besparen als conceptuele woningbouwprojecten met typegoedkeuring van de Kiwa worden ingezet. Immers: een hercontrole van het woningconcept door het bevoegd gezag is dan niet meer nodig.
Procescertificaat
In opdracht van de provincie Gelderland is kwaliteitsborger BouwQ vorig jaar een onderzoek gestart naar de voor- en nadelen van de typegoedkeuring van woningconcepten. Dat wil zeggen dat een woningconcept voldoet aan gespecificeerde prestatienormen volgens de BRL 7703 voor grondgebonden industriële woningen. Deze richtlijn is opgesteld door de Kiwa en geldt als Erkende Kwaliteitsverklaring (EKV) van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging (TIoKB).
Via Kiwa kan de producent van het woningconcept een procescertificaat behalen voor haar woningconcept. Daarmee toont de aanbieder aan hoe de kwaliteit van het ontwerp- en assemblageproces wordt geborgd en inzichtelijk gemaakt voor de kwaliteitsborger en het bevoegd gezag. Kiwa voert vervolgens audits uit.
Interne kwaliteitsborging
Door de typegoedkeuring van een industrieel geproduceerd woningconcept hoeft de kwaliteitsborger niet meer de technische bouwkwaliteit van het product te toetsen, want dat is via de certificering al geborgd. Bovendien toetst de bouwproducent steeds zijn eigen kwaliteitsprocessen tijdens de ontwerp- en assemblagefase. “Daarnaast kunnen de energieprestatie, circulariteitsindex en andere milieukengetallen veel makkelijker worden getoetst met een typegoedkeuring”, geeft Pos aan. Dit alles scheelt veel tijd in het kwaliteitsborgingsproces en de vergunningsfase.
Volgens Pos zijn de onderzoeksgegevens van de provincie Gelderland een bemoedigend signaal om meer gebruik te maken van de typegoedkeuring van woningconcepten. Maar: “Gemeenten zijn vaak nog niet op de hoogte van het feit dat de BRL 7703 als Erkende Kwaliteitsverklaring dient òf ze zitten nog vast in de oude cultuur van het controleren van het bouwbedrijf.”
Bekijk ook onderstaande video voor meer informatie over certificering van woningconcepten.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.