Het verkoop gereedmaken van het bedrijf is een zeer belangrijk onderdeel als het gaat om een succesvolle verkoop. Tal van punten moeten goed geregeld zijn en soms is er tijd voor nodig om een en ander op orde te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de juiste fiscale constructie. Daar kan soms wel zes jaar overheen gaan om het juiste resultaat te realiseren.
Een van de belangrijke punten in de verkoop is de waarde. Er zijn diverse waarderingsdeskundigen, accountants of register valuators die in meer of mindere mate verstand hebben van bedrijfswaardering. Dat wil zeggen: ze kunnen cijfers lezen, kunnen de gangbare waarderingsmethoden toepassen en berekenen wat je bedrijf waard is. Dat leggen ze vast in een mooi rapport en klaar. Maar inhoudelijk verstand van de bouwnijverheid hebben ze niet en ze gebruiken de algemeen geldende kengetallen zoals: de waarde is 4 keer EBITDA. Dan zou elke bedrijf met dezelfde EBITDA hetzelfde waard zijn, maar dat is in de praktijk volkomen anders.
Waardebepaling van je bedrijf opstellen
Als je overweegt om over een aantal jaren je bedrijf te verkopen, wordt het interessant om een waardebepaling van je bedrijf te laten opstellen. Maar ook als je nog helemaal niet van plan bent om te verkopen, kan het al heel goed zijn om jouw onderneming te ‘wegen’. Wij doen dat op basis van een 25 puntensysteem. Dit is het puntensysteem waarmee gemeten wordt hoe interessant jouw bedrijf nu is voor eventuele kopers. Hoe meer punten, des te hoger de verkoopbaarheid en de waarde van jouw bedrijf. Als je nu nog niet zo hoog scoort op de puntenbepaling, is er nog tijd genoeg om daaraan te werken. Door de check weet je precies op welke punten jouw bedrijf een upgrade nodig heeft.
Denk daarbij onder meer aan: type opdrachtgevers, acquisitie-aanpak, leeftijdsopbouw personeel en de uitstraling van pand en materieel. Bij de waardebepaling is de werkkapitaalpositie tevens een belangrijk onderdeel. In de praktijk: elke euro verbetering in het werkkapitaal is één euro hogere waarde. Bij een vastgoedonderhoudsbedrijf bijvoorbeeld met een omzet van 7 miljoen euro hebben we het in de discussie tussen koper en verkoper over ruim 200 duizend euro. Wel de moeite om het werkkapitaal voor overname veel beter te beheersen.
Richard olde Hartman is directeur van Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid.
Deze column is eerder gepubliceerd in Aannemer 6-2024.
- Lees hier eerdere blogs van Richard olde Hartman.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.