De waarde van uw bedrijf wordt vaak berekend door vermenigvuldiging van de EBITDA-factor met het EBITDA-bedrag, of in het geval van een familie-overdracht via de Discount Cash Flow Methode. De Belastingdienst hanteert namelijk deze waardebepalingsmethode.
Dan hebben we het echter over de berekening van de ondernemingswaarde en nog niet over de aandelenwaarde. Om van de ondernemingswaarde te komen bij uw aandelenwaarde, wordt gekeken naar uw financieel beheer, de zogenaamde ‘Equity Bridge’.
Dit klinkt allemaal behoorlijk ingewikkeld, maar houd er rekening mee dat het van groot belang is dat u uw financieel beheer goed in de gaten houdt. Het kan zomaar zijn dat het gaat om enorme bedragen die de waarde van uw onderneming positief, maar ook negatief kunnen beïnvloeden.
NU nadenken over een bedrijfsovername
Stel, u wilt over een aantal jaren uw bedrijf aan derden verkopen. Dan moet u NU al nadenken over dit punt.
Het gaat in de bouwnijverheid vaak om zeer veel geld in het financieel beheer. Er wordt namelijk bij de bepaling van de ‘Equity Bridge’ over meerdere jaren teruggekeken.
Denkt u aan bedrijfsopvolging binnen de familie, dan moet u ook aandacht besteden aan uw financieel beheer, maar wellicht vanuit een ander perspectief.
De liquiditeitspositie, schulden en het werkkapitaal bepalen de ‘Equity Bridge’. Dat noemt men vaak ‘cash en debt free en normaal werkkapitaal’. Maar de vraag is: wat is normaal werkkapitaal?
Ik maak het niet nog ingewikkelder, maar wil u via deze column wakker schudden en wijzen op het belang van vooruitdenken. Het motto blijft: begin op tijd!
Richard olde Hartman is directeur van Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid.
Deze column is eerder gepubliceerd in Aannemer 3-2024.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.