#Bedrijfsvoering

Aannemersfederatie: onnodig clusteren zet mkb buitenspel

(Foto: Shutterstock)

Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) slaat alarm. Twee recente Tweede Kamermoties dreigen de positie van mkb-aannemers ernstig te verzwakken, aldus de AFNL. De voorgestelde aanpassingen in de Aanbestedingswet zouden mkb-aannemers dwingen tot onderaannemerschap.

Momenteel biedt de Aanbestedingswet mkb-aannemers en grootbedrijf een gelijk speelveld. Gespecialiseerde mkb-aannemers hebben de mogelijkheid zelfstandig in te schrijven als hoofdaannemer. De nieuwe voorstellen dreigen volgens AFNL deze positie te ondermijnen door:

  • Langjarige contractclustering toe te staan
  • Preferenties te stapelen
  • Mkb-aannemers te degraderen tot onderaannemers

Groot afbreukrisico voor mkb-aannemers

De Aannemersfederatie roept Kamerleden en ministeries op mkb-aannemers de ruimte te blijven geven als hoofdaannemer en niet uit te schakelen door clusteren mogelijk te maken via wetgeving. “Het afbreukrisico van langdurige geclusterde of gestapelde contracten is voor de meeste mkb-aannemers veel te groot. En om überhaupt zo’n aanbestedingscontract te kunnen sluiten, moet je al een jurist in huis hebben, wat bij mkb-aannemers niet het geval is”, aldus AFNL-voorzitter Riek Siertsema.

Om efficiënter en goedkoper te kunnen aanbesteden kunnen opdrachtgevers meer werken met meervoudig onderhands aanbesteden met minder partijen, aldus AFNL. Ook is de Aannemersfederatie van mening dat reële budgetten gehanteerd moeten worden bij duurzame aanbestedingen. Ook zou veel meer samenwerking met opdrachtnemers moeten worden gezocht, bijvoorbeeld in conventantskringen of bouwteams.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!