#Bedrijfsvoering

Aannemersfederatie: hoofdlijnenakkoord versterkt ondernemersklimaat, uitwerking cruciaal

De vier fractievoorzitters geven een toelichting op het hoofdlijnenakkoord.

De Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra (AFNL) ziet het Hoofdlijnenakkoord als een goede basis voor het versterken van het ondernemersklimaat in de mkb-bouw en infra. Belangrijke punten zijn lastenverlichting op arbeid en minder regeldruk voor het mkb. Het is echter cruciaal hoe de uitvoering hiervan vorm krijgt, stellen ze in een persbericht.

Focussen op woningbouw en duurzaamheid

Het akkoord legt de nadruk op de bouw van nieuwe woningen en de herbestemming van bestaande gebouwen. De inzet op het principe ‘straatje erbij’ en het versnellen van procedures vindt de federatie positief. Een coördinerend minister zal de ruimtelijke ordening leiden. De AFNL benadrukt dat de uitvoering aandachtspunten heeft, mede gezien de stagnerende vergunningen en een tekort aan vakmensen. De federatie wil graag betrokken worden bij de geplande ‘Woontop’.

Vakmensen nodig voor verduurzaming

Om de bouwopgave, verduurzaming en energietransitie te realiseren, zijn voldoende vakmensen nodig. De AFNL steunt de oproep voor meer grip op arbeidsmigratie, maar wijst erop dat Nederland vakkrachten moet blijven aantrekken. Een betere aansluiting van beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt is noodzakelijk. Er moeten voldoende bouwgerelateerde mbo-opleidingen zijn, zowel voor jongeren als voor zij-instromers en buitenlandse medewerkers.

Minder regeldruk en lastenverlichting

De AFNL is positief over de plannen om de regeldruk voor het mkb te verminderen en ‘nationale koppen’ op EU-regels aan te pakken. Nationale koppen zijn extra regels en voorschriften die nationale overheden bovenop de standaardregels van de Europese Unie opleggen. Ook de aangekondigde lastenverlichting op arbeid wordt verwelkomd.

Zorgen over stikstofbeleid

Het in dienst nemen van meer vaste medewerkers in de bouw en infra is alleen haalbaar als belemmerende maatregelen, zoals de loondoorbetalingsplicht in het tweede ziektejaar, worden aangepakt. Daarnaast moet er duidelijkheid komen over de status van zelfstandige ondernemers om schijnconstructies te voorkomen. De AFNL maakt zich wel zorgen of er ten aanzien van het aangekondigde stikstofbeleid ruimte komt voor vergunningen voor woningbouw en infrastructuur, waar stikstofuitstoot dit nu in de weg staat.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!