Arbitrage | Witte aanslag geeft Franse balkons verweerd uiterlijk
Het verweerde uiterlijk van de Franse balkons behorend tot een appartementencomplex is de Vereniging van Eigenaren een doorn in het oog. Alle hekwerken moeten een nieuwe coating van voldoende dikte krijgen. De aannemer ziet dat niet zitten.
De Franse balkons zijn thermisch verzinkt en afgewerkt met een laag epoxycoating en een laag polyestercoating. De VvE stelt dat het verweerde uiterlijk van de hekken het gevolg is van corrosie van de zinklaag: de coating is te dun aangebracht. Alle hekwerken – met of zonder corrosie – moeten opnieuw worden voorzien van een coating. Dit keer van voldoende dikte.
De aannemer betwist de aantijgingen. Hij wijst er op dat de kwaliteitseisen van de Vereniging Industriële Spuit- en Moffelbedrijven (Visem-kwaliteitseisen) waarop de VvE zich beroept, tot stand zijn gekomen in 2008. Deze kunnen niet als maatstaf dienen voor de tussen partijen in 2006 contractueel overeengekomen afwerking van de Franse balkons.
De arbiter stelt voorop dat partijen geen laagdiktes voor de poedercoating van de Franse balkons zijn overeengekomen. In het bestek zijn deze niet opgenomen en de Visem-eisen golden destijds nog niet. Dit geschil beslecht hij dan ook aan de hand van de eisen van goed en deugdelijk werk.
Tijdens de bezichtiging toont de aannemer een Frans balkonhekwerk op de begane grond van het appartementencomplex, dat een week eerder voor het eerst sinds de oplevering is schoongemaakt. Dit hekwerk bevat geen sporen van corrosie en verkeert in goede conditie. Als de aannemer ter plekke een deel van een ander hekwerk schoonveegt, verdwijnt de aanwezige witte aanslag geheel. De arbiter bekijkt nog diverse andere Franse balkons, maar neemt nergens corrosie waar. Slechts op twee plaatsen zitten onregelmatigheden: op de binnenplaats vertoont een hekwerk een mechanische beschadiging (krassen) en in een appartement is de aanhechting van de spijlen op het raamwerk bobbelig. Dit laatste komt waarschijnlijk door een ruwe afwerking van het zink, waardoor ook de coating niet glad kon worden opgebracht.
Nu zeven jaar na oplevering geen corrosie is vastgesteld en reiniging leidt tot een schoon hekwerk zonder witte aanslag, heeft de VvE zinkdoorslag niet aannemelijk gemaakt. Volgens de arbiter is deze witte aanslag het gevolg van een gebrek aan (periodieke) reiniging. Daar is de vereniging zelf schuldig aan: zij heeft op enig moment besloten geen opdracht te geven tot het reinigen van de Franse balkons en de andere hekwerken.
De vordering van de VvE wordt afgewezen; de proceskosten à 2.500 euro komen voor haar rekening.
Bewerkt naar het desbetreffende verslag van de Raad van Arbitrage
Geschilnummer 34.293
Tekening: Pennestreek/Tony Tati
Dit artikel verscheen in januari 2015 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.