#Bouwtrends

Biobased bouwen: schuimbeton, houtvezelisolatie, vlas

Biobased gebouwde tandartspraktijk (Foto: Eco+Bouw)

Patrick Schreven heeft als projectleider bij diverse traditionele aannemers gewerkt, van klein tot groot. Sinds anderhalf jaar leidt hij ORGA bouw, gespecialiseerd in biobased bouwen. “Als projectleider grote projecten draaien is heel mooi, maar op een bepaald moment kom je nauwelijks aan bouwen toe en is het vooral juridisch getouwtrek. Ik miste het directe contact met de klant of opdrachtgever”, zo verklaart hij zijn stap.

“Ook wilde ik ooit een keer voor mezelf beginnen om te laten zien dat je ook anders kunt bouwen: transparant, binnen budget en zorgeloos. Bovendien heb ik altijd een voorkeur gehad voor bouwen met natuurlijke materialen en dan met name hout.”

Biobased bouwen is een groeiende nichemarkt. ORGA bouw heeft zich er helemaal in gespecialiseerd. Patrick Schreven was er evenwel nog niet bekend mee. Toen architect Daan Bruggink op zoek ging naar een professionele ecologische bouwer, vielen alle puzzelstukjes op hun plek.

Materiaalkennis

Zijn materiaalkennis heeft hij vergaard door veel te lezen en te praten met leveranciers en fabrikanten, veelal geïntroduceerd via het netwerk van ORGA architect. Via het netwerk Biobased bouwen weet Schreven inmiddels goed wat er in Nederland te krijgen is op biobased gebied. “We bouwen dampopen en gebruiken hergroeibare bouwmaterialen. Materialen die al heel lang bestaan, maar in Nederland niet veel worden toegepast. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is dat heel anders.”

Meerdere projecten zijn inmiddels succesvol afgerond. ORGA bouw renoveerde een boerderij in Bemmel en bouwde er een nieuw gastenverblijf naast. In de Ooijpolder bij Nijmegen verscheen een schuilgelegenheid voor kinderen in opdracht van een buitenschoolse opvang. Ook verrees een ecologische tandartsenpraktijk.

Schuimbeton

Voor de fundering gebruikt Schreven schuimbeton. “Op die manier gebruiken we minder grondstoffen. Traditioneel gaat er polystyreen onder de beganegrondvloer, maar dat willen we zoveel mogelijk vermijden. Schuimbeton kan alleen drukkrachten opvangen en fungeert daarmee als grondverbeteraar. Het heeft een hoge isolerende werking. Daarop storten we dan een gewapende betonnen drukvloer. Uiteraard helpt het dat we in houtskeletbouw bouwen, wat maakt dat de constructie licht is. Een gebouw van vijf verdiepingen kan niet meer op schuimbeton.”

Isolatie met houtvezelplaten

Houtskeletbouw wandelementen worden afhankelijk van het project meer of minder prefab aangeleverd en gemonteerd. Als isolatiemateriaal gebruikt Schreven hiervoor houtvezelplaten van Homatherm. Een zachte variant als vulling van de elementen en een harde persing als afwerking aan binnen- én buitenkant. “Dat is een koudebrugonderbreker. En je kunt er direct op stuken of gipsvezelplaten aan bevestigen. Aan de buitenzijde kun je ook gewoon een spouw overlaten en er een bakstenen gevel voor metselen.”

De houtvezelisolatie zorgt voor veel comfort. Schreven: “Bij de renovatie van de boerderij hebben we aan de binnenzijde geïsoleerd. Eerst een speciale egalisatiemortel op de muur, daarna 140 mm houtvezelplaten ertegenaan. Bij elke plaat die werd bevestigd, veranderde er iets in de ruimte. Het voelde prettiger, de akoestiek werd beter, de temperatuur aangenamer. Het zijn natuurlijke vezels, net als de vlasisolatie in de dakelementen. Natuurlijke vezels doen iets. Ze nemen vocht op en staan het weer af. Zijn warmteaccumulerend. Dat is heel wat anders dan glaswol; dat is statisch materiaal. Het is iets dat wel eens wordt vergeten. Het is duurder materiaal, klopt, maar hoe moet je het verschil in comfort in geld uitdrukken?”

Overigens, zegt Schreven, door zijn kleine organisatie kan hij, door snel te schakelen, concurreren met veel traditionele bouwers. “Dat is ook het doel dat we als ORGA hebben met De Groene Bouwketen: biobased bouwen betaalbaar maken.”

PUR

Lukt echt alles biobased? Hoe zit het bijvoorbeeld met gebruik van de PUR-spuit bij ORGA bouw? Schreven gaat er pragmatisch mee om. “Nieuwbouw kun je perfect op maat maken, maar bij renovaties is het nog lastig om zonder te werken. We kijken altijd eerst of we iets kunnen tapen of op een andere manier kunnen oplossen. En als er nieuwe ecologische producten komen, dan gaan we die zeker gebruiken. Maar helemaal zonder is tot dusver moeilijk. Datzelfde geldt voor funderingsdetails als de kantplank, waarbij het nog lastig is om zonder PS-isolatie te werken.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!