#BouwBeurs #Isolatie

Drowa maakt kruipruimte-isolatie laagdrempelig

Rudmer de Vries van Drowa naast de Drowa Blowa (Foto: Daniël van Capelleveen)

Drowa verhuurt sinds drie jaar compacte inblaasmachines voor het isoleren van kruipruimtes met isolatiechips. Op de BouwBeurs introduceert het bedrijf de Remoeva, een evenzo compacte machine om de chips tijdelijk te verwijderen voor werkzaamheden in de kruipruimte. Te vinden in hal 11.

“Kruipruimteventilatie dicht en de hele ruimte volblazen met isolatiechips, daar haal je heel hoge isolatiewaarden mee,” zegt Rudmer de Vries van Drowa. En sinds een jaar of drie kunnen kleine aannemers, klusbedrijven en ook handige doe-het-zelvers dat helemaal zelf doen. De Drowa Blowa is een eenvoudigere en kleinere versie van de standaard inblaasmachine en wordt geleverd in een mobiele container. Wie wil, kan het apparaat huren en zelf kruipruimtes isoleren, zonder Drowa in te moeten schakelen.

Bang dat ze door de verhuur zelf opdrachten mislopen is Drowa niet. “Er zijn heel veel kruipruimtes in Nederland die eenvoudig te isoleren zijn. En in de coronatijd zijn steeds meer mensen het zelf gaan doen. Dat was voor ons ook de aanleiding om het apparaat op de markt te brengen. Zodra de kruipruimtes ingewikkelder worden, kunnen wij de werkzaamheden beter zelf uitvoeren.”

Grootste verschil tussen de Blowa en het origineel is een kleiner vermogen. “Maar dat betekent alleen dat het wat langer duurt om de ruimt vol te krijgen. Verder functioneert de Blowa hetzelfde”, aldus De Vries.

Remoeva

Primeur op de BouwBeurs is de introductie van de Remoeva. Net als de Blowa een compact apparaat in een container, maar dan bedoeld om isolatiechips tijdelijk te verwijderen. De Vries: “Als de kruipruimtes eenmaal geïsoleerd zijn, moet er wel onderhoud gepleegd kunnen worden. Het is vrij kostbaar om daar het reguliere materiaal voor in te schakelen, terwijl je vaak maar een klein beetje weg hoeft te halen. Met de Remoeva wordt dat veel laagdrempeliger. Tegelijkertijd nemen we hiermee ook het bezwaar weg dat je niet meer bij de kruipruimte kunt als de chips eenmaal aangebracht zijn.”

Infildrain

Ook nieuw op de BouwBeurs is de Infildrain. Een infiltratie- en drainagesysteem bestaande uit een drainagebuis omhuld met isolatiechips en een geotextieldoek. De Vries: “Normaal gesproken leg je een drainagebuis in de grond met daaroverheen een laag grind om het water goed weg te laten lopen. Daarover ligt weer een laag zand. Het zand kan dan door het grind heen de buis in sijpelen waardoor de drainage kan dichtslibben. Bij ons vervangen de chips met het doek de grind, waardoor dit niet kan gebeuren. Een ander voordeel is dat het systeem snel te monteren door de onderdelen aan elkaar te klikken.”

Infildrain kan rondom huizen gebruikt worden om de grondwaterstand te verlagen, maar ook als waterbuffersysteem door meerdere buizen naast elkaar onder de grond te leggen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!