Aan de hand van storytelling laat Shahid Suddle de lezer veiligheid ervaren. Zijn column is gebaseerd op een workshop die hij onlangs heeft begeleid bij een gerenommeerd bouwbedrijf.
Het is vrijdag 20 december 2 uur ’s middags. Bijna Kerst. Met 2 graden boven nul en een windkracht 6 voelt het ijskoud aan. Ingepakt loop jij met je partner door de gezellige binnenstad (…). Je gaat kerstinkopen doen. De boodschappenlijst heb je de avond ervoor -na je bedrijfsborrel bij jouw bouwbedrijf- samengesteld.
Vreugdig loop je de straat van De Bijenkorf in. Er wordt hier volop gebouwd. Het is druk. Iedereen wil op deze laatste vrijdag voor kerst kerstinkopen doen.
Overal zie je bouwvakkers met helmen en felgekleurde vesten. Ze repareren gesprongen en defecte ondergrondse leidingen. Vonken van cirkelzagen worden meters verderop geslingerd. Je partner grapt: “Het lijkt wel oud en nieuw.” “Eerst maar eens de kerst doorkomen”, fluister je in het oor van je partner.
Verderop worden zware machines ingezet voor het afvoeren van bouwafval. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat iedereen – fietsers, voetgangers, taxi’s, fatbikers, shuttlebussen van hotels, moeders met kinderwagens – veilig om de bouwafzettingen heen wordt geleid. Trams die in de files staan maken het werk van verkeersregelaars lastig. Iedereen heeft haast.
Gele en soms knipperende borden waarschuwen het publiek voor vallende objecten of om een veilige afstand te houden van de bouwactiviteiten. Handig! Want er worden zware vloeren gehesen. Je bedenkt dat het hijsen altijd goed gaat bij het bouwbedrijf waar jij werkt.
In shock
En… Opeens voel je een harde rukwind gevolgd door geknetter. Je hoort een gil achter je… Je ziet dat zonnepanelen van een dak af zijn gewaaid en de degene die achter je liep hebben geraakt. Je schrikt, je ziet dat deze persoon op de grond ligt en je houdt de hand van je partner stevig vast. Je wilt hulp bieden aan deze persoon. Maar door de shock raak jij zelf verstijfd en op een gegeven moment zelfs bewusteloos. In de avond ontwaak jij in het ziekenhuis met je partner naast je. Je omhelst je partner en huilt uit. Je beseft nu pas wat er gebeurd is.
Dit verandert voor eens en altijd je gevoel voor (omgevings)veiligheid. Je had de kerst nodig om het te verwerken. Na het nieuwjaar wil je voor eens en altijd afrekenen met dergelijke ongelukken. Je bent van plan om dit met je collega’s te bespreken… Wat kan veiligheid heftig zijn…
Ik wens iedereen veilige en gezonde feestdagen en nieuwjaar.
Dr.ir. Shahid Suddle is onafhankelijk wetenschapper en interim regisseur / programmamanager veiligheid in de bouw en klust o.a. bij grote aannemers, Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en gemeente Den Haag.
Lees hier de eerdere columns van Shahid Suddle.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.