#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Wkb voorlopig niet voor verbouw

Proefproject Wkb in Zaandam (Foto: Koos Groenewold)

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat voorlopig niet gelden voor verbouw. Volgens Mona Keijzer (minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) sluit de Wkb in zijn huidige vorm onvoldoende aan bij verbouwprojecten.

“Ik zal verbouw dan ook niet onder gevolgklasse 1 laten vallen totdat duidelijk is dat sprake is van een passende systematiek die leidt tot een betere kwaliteit tegen aanvaardbare kosten”, schrijft zij in een brief aan de Eerste Kamer.

In de brief beschrijft zij de stand van zaken rond de Wkb, die per 1 januari 2024 is ingegaan voor nieuwbouw in gevolgklasse 1 (grondgebonden woningen, eenvoudige bedrijfshallen e.d.). Het besluit om de Wkb ook te laten gelden voor verbouwingen werd al een aantal keer vooruitgeschoven door Keijzers voorganger Hugo de Jonge, met onder meer als doel meer ervaring op te doen met verbouwprojecten onder de Wkb.

Voor 541 projecten is subsidie (STIPP) aangevraagd, 33 projecten zijn afgerond. Er komen volgens de minister geen bijzonderheden naar voren uit de evaluatie van de VNG over deze projecten: bouwen onder de Wkb vraagt meer inspanning van de bouwende partijen. “Daar staat tegenover dat de controle breder en integraler is en volgens de respondenten leidt tot een hogere kwaliteit.”

Kosten

Achilleshiel was en blijft: de kosten voor kwaliteitsborging zijn bij kleinere verbouwingen relatief hoog. Dat komt door het zogenoemde kruissubsidiëren: gemeenten rekenen lagere bouwleges voor verbouwactiviteiten dan voor nieuwbouw. Dat middelt elkaar uit. De kwaliteitsborger kan zijn tarieven niet op die manier verrekenen.

Er zijn pogingen gedaan om die kosten omlaag te krijgen, maar ze zijn nog steeds hoog. Dat wil zeggen: toezicht kost nu eenmaal tijd. “Er is geen discussie over het feit dat het gaat om kosten die volgen uit de noodzakelijke tijdbesteding”, schrijft de minister. “Wel is de vraag terecht of de kosten voor verbouw in verhouding staan tot wat vooraf als uitgangspunt van de Wkb is bepaald: een toename van de kwaliteit tegen aanvaardbare kosten.”

Reden om verbouw voorlopig niet te laten vallen onder de Wkb. De minister gaat in gesprek met gemeenten, kwaliteitsborgers en marktpartijen “om na te gaan hoe de kwaliteitsborging bij deze activiteiten – bezien vanuit de risico’s bij deze activiteiten – kan worden vereenvoudigd en efficiënter kan worden vormgegeven.”

Een aangepast voorstel moet langs beide Kamers voordat het kan worden ingevoerd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!