#Bouwmaterialen #Daken

Icopal verhoogt aandeel gerecycled materiaal in dakbedekking tot 50%

Van links naar rechts: Hans Aerts, Director Mod. Bitumen Technology BMI Group, Igor La Vos, Sales & Marketing Director BMI Benelux, Marco de Kok, Certification Expert Industries en Environment SGS INTRON Certificatie, Herman Boersma, Plant Manager Icopal Groningen.

Icopal heeft het aandeel gerecyclede grondstoffen bij de productie van dakbedekking voor platte daken verder verhoogd. Voor de inlage, bindmiddel en vulstoffen wordt gebruik gemaakt van herwonnen materialen uit polymeren, bitumen, asfalt en PET-flessen. Uit een audit bleek dat het complete daksysteem voor 45% uit gerecyclede grondstoffen bestaat en de individuele onderlaag voor 49%. Icopal kreeg voor deze prestatie een certificaat uitgereikt van de SGS INTRON Certificate.

Het certificeringsinstituut heeft bij Icopal in Groningen het productieproces en de gebruikte grondstoffen nauwkeurig onderzocht. SGS INTRON Certificate keek naar de herkomst van de grondstoffen, of deze voldoen aan de definities van gerecycled materiaal en of ze in de juiste hoeveelheden zijn toegepast bij de productie van de dakbedekkingen. Dankzij dit proces hebben afnemers – de dakdekkers – de zekerheid dat het aandeel herwonnen grondstoffen in de dakbedekking aanwezig is.

Geen ABC’tje

Volgens portfolio manager flat roofing bij BMI Icopal Benelux, Camille van Emstede was het vervangen van primaire grondstoffen door gerecyclede en biobased materialen zeker geen ABC’tje. “Het lijkt een simpele aanpassing, maar zo’n proces moet door de hele organisatie gedragen worden. Temeer we de ambitie hebben om deze actie voor ons hele portfolio te laten gelden. Want daarmee maken we echt positieve impact op het milieu. Alle dakbedekkingsproducten van onze productielocatie in Groningen hebben nu een verhoogde ‘recycled content’.”

Duurzame dakbanen

Duurzamer produceren heeft al jarenlang de aandacht van Icopal. “Het is fijn dat we onze klanten nu een aantal duurzame dakbanen kunnen aanbieden die echt meerwaarde hebben. Voor onze productielocatie betekent deze aanpak een grotere toekomstbestendigheid”, weet Herman Boersma, plant manager van de productielocatie in Groningen.

Circulariteit

Icopal, dat onderdeel is van de BMI Group, lijkt nog niet klaar met het verder ophogen van het aandeel gerecyclede content van al haar producten. Volgens Hans Aerts, directeur modificatie bitumen technology van het BMI technical center, heeft circulariteit een hoge prioriteit. “De gehele keten daarvan begint bij het gebruik van de juiste grondstoffen die teruggehaald worden uit de markt voor de productie van onze dakbanen. Dit zijn onder andere gebruikte polymeren, bitumen, asfalt en PET-flessen. Inkoop speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast kunnen onze klanten gebruikte bitumineuze dakbedekkingen bij renovatieprojecten terughalen.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!