#Digitalisering

Stijging cyberaanvallen vraagt om actie van bouwsector

(Foto: Shutterstock)

Cybercriminaliteit vormt een groeiend probleem voor Nederlandse organisaties, ook voor bouwbedrijven. Eén op de drie bedrijven wordt geraakt door hackers. Betere databeveiliging is daarom cruciaal.

Bouwbedrijven beschikken over steeds meer data, gekoppeld aan een grote hoeveelheid systemen en samenwerkingsverbanden. Denk bijvoorbeeld aan data die wordt uitgewisseld via ERP software, BIM-modellen en via AI-tools over bijvoorbeeld projectkosten, materiaalbeheer, debiteuren en gebouwbeheersystemen.

Forse stijging van aantal cyberaanvallen

Tegelijkertijd worden hackers steeds creatiever, waardoor risico’s continue veranderen. Onderzoek van Check Point Research toont aan dat het aantal cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven in het derde kwartaal van 2024 met 69% is toegenomen vergeleken met dezelfde periode in 2023.

ABN AMRO vroeg bouwbedrijven met welke vormen van cybercriminaliteit zij weleens te maken hadden gehad. Phishing en malware zijn de meest gegeven antwoorden. Ook schatten bouwbedrijven de kans op een cyberaanval groot, zo blijkt uit een peiling van ABN AMRO en onderzoeksbureau MWM2 uitgevoerd onder 895 Nederlandse organisaties.

cyberaanvallen bouwsector

CSRD maakt cybersecurity nog relevanter

De bank wijst erop dat de invoering van de Europese richtlijn CSRD cybersecurity nog relevanter maakt. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vraagt om veel meer data-uitwisseling tussen bedrijven in dezelfde keten. Cybersecurity-maatregelen tijdens data-uitwisseling wordt dan nog belangrijker.

Om de cyberveiligheid in Europa te verbeteren, is in oktober 2024 een nieuwe wet ingegaan: NIS2, de opvolger van de Network and Information Security Directive (NIS). Organisaties in de bouw krijgen in eerste instantie vooral indirect met NIS2 te maken, als toeleverancier aan sectoren die als kritiek worden beschouwd. De nieuwe NIS2-richtlijn verplicht essentiële en belangrijke organisaties om maatregelen te nemen die hun eigen digitale veiligheid verbeteren. Wanneer een bouwbedrijf zaken doet met NIS2-plichtige bedrijven, kunnen klanten of opdrachtgevers eisen stellen aan de digitale veiligheid van de onderneming.

Lees ook:
– Cyberweerbaarheid begint bij ‘basishygiëne’
– Subsidie helpt kleine bouwbedrijven hun digitale veiligheid te versterken

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!