#Bouwpraktijk

Blog | Van vastlopen naar omdenken

Hoe ziet de wereld er over 10 jaar uit? Dat vraag ik mij soms af. Als ik kijk naar de politiek, is er geen pijl op te trekken in welke richting beleid wordt ontwikkeld, waar we als bouwsector vertrouwen in kunnen hebben. Dan weer een warmtepomp, dan weer niet. Er is een dreigend drinkwater tekort, maar we verkwisten kostbaar drinkwater door onze toiletten daarmee te blijven doorspoelen. Onze voeten drooghouden lukt ook niet meer zo goed, de winkels verdwijnen en de windmolens verschijnen. Zwarte Pieten worden steeds bleker en in diverse huiskamers zien we in oktober de kerstboom al verschijnen.

Wat zien we in het landschap ontstaan? Boeren die niet meer kunnen boeren. In sommige gebieden, met name in het westen van het land, biedt dat de gelegenheid om agrarische gronden te herbestemmen naar bouwgronden. Dat komt kennelijk goed uit, want daardoor ontstaat de mogelijkheid om de vele arbeidsmigranten die ons land nodig heeft, te huisvesten in containerparken. Wordt de bouw daar wijzer van? Nou, nee. Slimme uitzendbureaus en projectontwikkelaars zien hier een goede boterham in. De huur die de arbeidsmigranten of de organisaties waar zij voor werken betalen voor een slaapplaats loopt in de grote bedragen. De boer verpacht zijn land, de slimmerik zet er containers op en de vergunningen zijn snel geregeld. Wordt onze leefomgeving daar leuker van?

En wie wachten er allemaal op een woning? Inmiddels velen. Maar hoe betaalbaar is het nog, wanneer voor containers al zoveel huurpenningen worden neergelegd. Wellicht zou de sector ook afspraken kunnen maken met de boeren om flexwoningen of knarrenhoven op voorheen agrarisch bestemde gronden te bouwen. Tijdelijke huisvesting bieden om de doorstroming op gang te brengen. Het is zomaar een ideetje, mogelijk toch iets om er met elkaar eens over na te denken.

Doemscenario’s omzetten in kansrijke ontwikkelingen

Als we doen wat we altijd deden, dan krijgen we wat we altijd kregen. En we zijn op een punt beland dat we vastlopen, op vele gebieden. Er zijn nu al bureaus die goede zaken doen om doemscenario’s om te zetten in kansrijke ontwikkelingen. Dat kan de bouwsector toch ook? Of blijven we wachten op een aanbesteding, waarin de opdrachtgever bepaalt wat de vraag gaat zijn? Met elkaar aan tafel, out of the box en vol energie een mooie toekomst ontwerpen waarin het fijn en betaalbaar wonen is in ons land. Dat is mijn wens!

Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!