#Prefab bouwen

Conceptenbrochure 2024 brengt milieuprestaties van woningconcepten uitgebreid in kaart

Woningconcept van Bouwonderneming Stout Bouwonderneming (foto: Bouwonderneming Stout)

Zo’n 45 producenten van woningconcepten hebben hun prestaties op het gebied van materiaalgebruik, losmaakbaarheid, milieuprestaties (MPG) en materiaalgebonden CO2 uitstoot en opslag inzichtelijk gemaakt in de recent verschenen conceptenbrochure. Hierin staan de concrete meetgegevens van bovengenoemde indicatoren volgens Het Nieuwe Normaal vermeld. Conceptaanbieders achten het haalbaar dat in 2030 30% van de nieuwbouwwoningen uit biobased materialen bestaat, mits er uiteraard met deze concepten woningen worden gebouwd.

Na de eerste succesvolle editie in 2023 hebben Cirkelstad, Netwerk Conceptueel Bouwen, Building Balance, Marjet Rutten, Platform Prefab en Citydeal ook dit jaar een brochure uitgeven waarin de milieukundige en circulaire prestaties van prefab woningconcepten zijn vermeld. Vorig jaar gaven 20 aanbieders een ‘kijkje in de keuken’, terwijl dit jaar 46 producenten van conceptuele eengezinswoningen, meergezinswoningen en optopconcepten dat hebben gedaan. 

“Vorig jaar vonden conceptaanbieders het best nog wel spannend en eng om deze prestaties door te laten rekenen en aan het papier toe te vertrouwen”, zegt directeur Olga Görts van Netwerk Conceptueel Bouwen. “Desalniettemin sloegen producenten die niet in de conceptenbrochure waren opgenomen erg aan op deze publicatie. De animo voor conceptuele woningbouw wordt steeds groter en producenten zijn nu juist trots om met concrete waardes voor de dag te komen.”

Het Nieuwe Normaal

Uitvoerende partij Alba Concepts heeft per concept aangeven van welk materiaal elk  bouwelement is gemaakt en wat de milieu-impact is: de totale MKI (Milieu Kosten Indicator)-score per woning, MPG in euro’s per m² BVO per jaar, de materiaalgebonden CO2 uitstoot en opslag in kg CO2 eq per m² BVO en het percentage nieuw, gerecycled, hergebruikt en biobased materiaalgebruik. Ook is er een score aangeduid voor losmaakbaarheid en een volumepercentage biobased en demontabel materiaal. De MPG, CO2, materiaalgebruik en losmaakbaarheid zijn berekend aan de hand van Het Nieuwe Normaal 1.0. Deze prestatieniveaus zijn ontwikkeld door Cirkelstad, een samenwerkingsverband tussen publieke organisaties en private ondernemingen die circulair bouwen en ondernemen bevorderen.

State-of-the art

“Met deze conceptenbrochure laten producenten zien dat ze state-of-the-art producten maken. Corporaties, vastgoedbeleggers of projectontwikkelaars kunnen met een gerust hart deze woningconcepten inkopen omdat ze aantoonbaar voldoen aan prestaties op het gebied van milieu, klimaat en circulariteit”, vindt Görts. “Opdrachtgevers hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden; ze kopen een kant-en-klaar woningconcept dat aan alle kwalificaties voldoet. Niet alleen op gebied van milieu en circulariteit, maar ook op ander gebied, zoals architectonische verschijningsvorm, flexibele aanpasbaarheid van de woning, Total Cost of Ownership, et cetera.”

Görts hoopt dat de conceptenbrochure nog meer bouwbedrijven en opdrachtgevers aanzet tot respectievelijk productie en afname van woningconcepten. “Opdrachtgevers moeten nog meer prestatiegericht uitvragen aan de producent en geen bestekeisen meer opleggen. Conceptbouwers wil ik adviseren zich te gedragen als producent die een product verkoopt in plaats van werk aanneemt.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!