De regels rond duurzaam bouwen veranderen snel, vooral bij de bouw van woningen. Als aannemer is het niet genoeg om alleen de nieuwste voorschriften te kennen, je moet ze ook toepassen in je werk en je klanten altijd van de meest recente informatie voorzien. In deze blog laten we je zien waar je die informatie kunt vinden.
Wat is bio-ecologisch bouwen?
Bio-ecologisch bouwen is gewoon een manier om de impact op het milieu zo veel mogelijk te verkleinen. Dit betekent kiezen voor duurzame opties, zoals energie- en waterbesparing, duurzame graszoden kopen, het vermijden van schadelijke materialen en het gebruik van natuurlijke bouwstoffen. Deze aanpak houdt rekening met de aarde, maar ook met de behoeften van zowel de huidige als toekomstige generaties.
Kies voor duurzame materialen
Je kunt als aannemer dus kiezen voor milieuvriendelijke en duurzame materialen. Denk bijvoorbeeld aan FSC-gecertificeerd hout en isolatiematerialen gemaakt van gerecycled papier of natuurlijke vezels zoals hennep en vlas. Je kunt ook kiezen voor formaldehydevrije platen en petrochemische producten zoals bepaalde lijmen vermijden. Natuurlijke materialen zorgen voor een gezonder binnenklimaat en verkleinen de ecologische voetafdruk van het gebouw. Van graszoden van Gazonplus tot aan isolatie en bouwstenen, probeer altijd voor duurzaam te kiezen.
Energiezuinig bouwen
Verder wil je besparen op energie. Dit kan door woningen goed te isoleren en hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen te gebruiken, waardoor het energieverbruik flink omlaag gaat. Efficiënte ventilatiesystemen helpen ook om een prettig binnenklimaat te creëren zonder onnodig energieverlies. Als aannemer is het je taak om klanten te adviseren over energiebesparende technieken en hen te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes voor hun woning.
Waterbesparing en waterbeheer
Een ander aspect van bio-ecologisch bouwen is het besparen en efficiënt gebruiken van water. Dit kan door regenwater op te vangen en te gebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van toiletten of het besproeien van de tuin. Waterzuiveringssystemen kunnen ook het verbruik verminderen.
De rol van regelgeving
De regels rondom duurzaam bouwen veranderen constant. Je moet als aannemer goed op de hoogte blijven van de nieuwste wetten, zoals de steeds strenger wordende energieprestatie-eisen (EPB) voor nieuwbouw en de WKB. Het is niet alleen van belang deze regels te kennen, maar ze ook juist toe te passen in je werk. Zo voldoe je aan de wet en zo kunnen klanten in aanmerking komen voor subsidies en premies. Ben jij al duurzaam bezig of kun je nog verandering maken?
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.