#Van onze partners

In de bouw rekening houden met milieu, klimaat én weer

(Bron: Freepik)

In de bouwsector moet met een hoop rekening worden gehouden. Allereerst als het gaat om wát men bouwt. Woningen en utiliteitsgebouwen dienen bijvoorbeeld aan allerlei voorschriften te voldoen als het gaat om brandveiligheid. Daarbij moeten gebouwen steeds duurzamer zijn. Dat geldt ook voor de manier waarop wordt gebouwd. Om een steentje bij te dragen aan het tegengaan (of in ieder geval afremmen) van klimaatverandering zijn er strenge regels voor de impact van de bouw op milieu en klimaat. Ook moet er meer rekening gehouden worden met bepaalde weersomstandigheden, wil men veilig en efficiënt kunnen bouwen.

Regels voor wát men bouwt…

Nieuwbouwwoningen dienen aan de BENG-eisen te voldoen, dat wil zeggen dat ze zeer energiezuinig zijn en duurzame energie opwekken. Ook heeft de overheid de zogeheten Landelijke Maatlat voor een groene en klimaatadaptieve gebouwde omgeving geïntroduceerd. Dit moet ervoor zorgen dat woningen goed bestand zijn tegen droogte en hitte, maar ook overstromingen en wateroverlast.

… en veranderingen voor wat betreft hóé men bouwt

Daarbij is er ook nog het stikstofprobleem, en dient voor ieder bouwproject een berekening gemaakt te worden van de stikstofuitstoot. Bouwprojecten zullen ook nog eens goed moeten kunnen anticiperen op bepaalde weersomstandigheden. In het verleden hield de bouw vaak een winterstop. Dit is gelukkig niet meer nodig dankzij verbeterde bouwtechnieken en -materialen. De afgelopen jaren hebben we echter wel steeds vaker te maken met extreem weer. Denk aan eerdere uitzonderlijk droge zomers. Maar ook aan de recordhoeveelheid neerslag die het afgelopen jaar is gevallen. Daardoor is er sprake van een hoog grondwaterpeil, dat het werk in een bouwput bemoeilijkt.

Bronbemaling geeft een droge bouwput

Bouwers moeten met droge voeten en veilig kunnen werken. Bronbemaling is – zeker met het huidige hoge grondwaterpeil – echt geen overbodige luxe. Wat bronbemaling precies is? Dit houdt in dat de stand van het grondwater tijdelijk en lokaal wordt verlaagd. Op strategische plekken geplaatste filters die water oppompen, maken het mogelijk veilig en effectief aan de slag te kunnen. Op Bronbemaling.com lees je meer over mogelijke bemalingstechnieken, zoals verticale en horizontale bemaling en retourbemaling. Op zoek naar een expert voor een ander watervraagstuk, zoals het plaatsen van kunststof damwanden of folieschermen of de aanleg van een brandput? Ook daarvoor kun je hier terecht.

Vaker samenwerken met specialisten

Aannemers zijn echte allrounders. Met de verregaande wet- en regelgeving en milieuvoorschriften, de complexiteit van bouwprojecten, striktere budgetteringen én extremere weersomstandigheden wordt het echter steeds vaker interessanter of nodig om samen te werken met specialisten op een bepaald vakgebied. Met bronbemalers bijvoorbeeld, of met geotechnisch ingenieurs, milieuadviseurs en specialistische installateurs en technici.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!