#praktijkcase

Actium bouwt appartementen in circulaire kalkzandsteenelementen

(Foto's: Pim Heidotting en Calduran)

‘Laaghangend fruit.’ Zo omschrijft projectleider Jason Warris van woningcorporatie Actium de keuze om een appartementencomplex in Assen uit te voeren in circulair kalkzandsteen, genaamd Caldubo® van Calduran. “Ook bij reguliere projecten zoals deze, doen we altijd iets meer in duurzaamheid en circulariteit dan standaard.”

Aan de Nobellaan in Assen laat Actium een appartementencomplex bouwen van 43 woningen in vijf bouwlagen. Actium werkte het plan vanaf de voorbereidingsfase samen met een constructeur, installateur en architect uit tot een technisch ontwerp en maakte daarin ook keuzes voor extra duurzaamheid en circulariteit. “We proberen daarin altijd zo veel mogelijk te doen wat en waar we dat kunnen”, vertelt projectleider Jason Warris. “Soms steken we echt volledig circulair in. Maar ook binnen reguliere ontwerpen kijken we wat er mogelijk is. In dit geval hebben we gekozen voor hogere Rc-waardes dan gebruikelijk en meer PV-panelen. Daarmee bereiken we lagere energiekosten voor onze huurders en een betere energieprestatie dan vereist.”

“Daarnaast streven we naar zoveel mogelijk circulariteit. Hier hebben we gekozen voor Caldubo®. Dat vereist geen technische aanpassingen in het ontwerp. Je hoeft er dus niets voor om te zetten. Dat is echt in de categorie laaghangend fruit.”

Voor Actium was Caldubo® geen onbekend product. De corporatie liet al eerder een project uitvoeren in deze circulaire kalkzandsteen. “We kijken altijd per project wat de beste bouwmethode is. Voor dit appartementencomplex was dat kalkzandsteen, waarvan we dus de meest circulaire versie hebben gekozen.”

Gerecyclede kalkzandsteen

Caldubo® is een product van Calduran. Van de grove toeslagstoffen is in basis 40% afkomstig van gerecyclede kalkzandsteen. Caldubo kan zelfs volledig opgebouwd worden uit secundaire grondstoffen.  Het te recyclen kalkzandsteen wordt ingezameld door GP Groot. Het wordt op de vestiging van GP Groot in Harlingen gebroken, waarna Calduran het weer verwerkt tot nieuwe elementen. “Die zijn qua eigenschappen niet anders dan de reguliere kalkzandsteenelementen”, vertelt accountmanager Dinand Veltink van Calduran. “Op basis van het binnengekomen materiaal maakt ons laboratorium het juiste recept. Ook zand en andere grondstoffen die binnenkomen, zijn natuurproducten die wel eens wat kunnen verschillen. Daar wordt het recept op afgestemd. Met testen en beproevingen wordt continu de kwaliteit gecontroleerd.”

Ook in aanzicht verschillen de elementen niet. “Het kan hooguit zijn dat ze door bepaalde fracties in het gerecyclede materiaal soms iets grijzer zijn, maar dat kan met reguliere kalkzandsteen ook zo zijn.” De Caldubo®-elementen zijn na sloop van een gebouw weer te recyclen.

Circulariteit en MKI

Calduran levert Caldubo® in de kwaliteiten CS12 en CS20. Alle gebruikelijke diktematen elementen in die klasse zijn leverbaar in Caldubo®. Dat is vooral interessant voor projecten die worden beoordeeld op circulariteit. “Op circulariteitsscores heeft Caldubo® een positieve invloed. En we zien dat ook steeds meer opdrachtgevers daar naar vragen. Op de MKI (milieukosten-indicator) heeft Caldubo® geen invloed. Reguliere kalkzandsteen scoort daar al heel goed in en kan waar nodig zelfs probleemloos dienen als vervanger van voorgeschreven biobased materialen. Caldubo® voegt daar het circulaire aspect aan toe. Inzameling en bewerking vereisen handelingen en transport, die je ook mee moet rekenen in de levenscyclus analyse (LCA). De MKI-score van beide producten is daardoor uiteindelijk hetzelfde. Wel is het zo dat Calduran als enige met zijn hele assortiment in Categorie 1 van de Nationale MilieuDatabase zit. Gebruik daarvan is dus heel positief voor de MPG-score en een vereenvoudiging van de aanstaande WKB-projecten.”

Snel bouwen met elementen

Het appartementencomplex in Assen wordt gebouwd door Brands Bouw uit Emmen. Het is de eerste keer dat het bedrijf bouwt met Caldubo®, vertelt projectleider Ruben Voors. “Dan ga je je toch eerst verdiepen in het product en kijken wat je in de markt hoort. Maar het bleek al snel dat de eigenschappen gewoon hetzelfde zijn. Daar hoeven wij dus weinig voor te doen. We konden hier alles uitvoeren in Caldubo®, met elementen van vooral 214 en 300 mm en een klein beetje in 120 mm. We werken met grote lijmelementen. Dat doen we eigenlijk altijd.”

“We zijn een echte kalkzandsteenbouwer. Als het gevraagd wordt, werken we ook wel eens met andere systemen, maar meestal zien we kalkzandsteen toch als de beste en goedkoopste oplossing voor de opdrachtgever. En in bouwtijd scheelt het weinig met prefab. In dit project had de opdrachtgever daar dus zelf al voor gekozen. Calduran heeft het hele project uitgetekend en alles op maat geleverd, per wand genummerd op pallets.”

“Omdat hier gekozen is voor Caldubo®, moesten we de tekeningen vier weken eerder aanleveren, zodat Calduran op tijd wist wat en hoeveel we nodig hadden. Caldubo® wordt per project geproduceerd.” Dat was voor Brands Bouw geen probleem. Inmiddels zit het bedrijf volop in de uitvoering en loopt de bouw uitstekend volgens planning. Naar verwachting kan het appartementencomplex begin 2025 worden opgeleverd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!