Bij het overstappen op een warmtepomp in een renovatieproject komen meerdere uitdagingen kijken, vooral in het integreren van het warmtepompsysteem binnen bestaande structuren. Hierbij spelen aspecten als ventilatie, ruimtebeperkingen, isolatieniveaus en het bestaande afgiftesysteem een grote rol. Warmgarant kan hierover adviseren en zo bijdragen aan een efficiënte renovatie.
In lijn met de ambitie van Nederland om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, is het sinds 2022 verplicht om bij ingrijpende renovaties duurzame energieoplossingen toe te passen. Een warmtepomp is daarbij een logische keuze. Bij renovatieprojecten hebben lucht-water warmtepompen vaak de voorkeur vanwege hun relatief eenvoudige integratie. Deze systemen halen warmte uit de buitenlucht en converteren dit naar bruikbare energie voor verwarming en warm water.
Omdat er geen grondboringen nodig zijn, is de implementatie van een lucht-warmte waterpomp minder ingrijpend dan een bodemwarmtepomp waardoor het ook toegepast kan worden bij binnenstedelijk gebied of historische panden. Daarnaast kunnen sommige modellen ook voor koeling zorgen in de zomer, wat een extra voordeel biedt voor het binnenklimaat.
Aandachtspunten bij selectie van een warmtepomp
Bij het kiezen van een warmtepomp voor een renovatie, is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. Zo dient de capaciteit van de warmtepomp aan te sluiten bij de inhoud en isolatiewaarde van het gebouw en de hoeveelheid warmte die nodig is. Daarnaast is het in veel gevallen belangrijk dat het verwarmingssysteem geschikt is voor lage temperatuurverwarming. Dat betekent dat er goed gekeken moet worden naar het huidige afgiftesysteem en of deze voldoende capaciteit heeft om met een lagere temperatuur het gebouw of woning te verwarmen. Daarbij is een precieze berekening van warmteverlies noodzakelijk om over- of onderdimensionering te voorkomen. Goede ventilatie speelt ook een belangrijke rol in de efficiëntie van een warmtepomp en zorgt voor een gezond binnenklimaat.
Hybride warmtepompen: flexibiliteit en efficiëntie
Met de verschuiving naar hernieuwbare energie zijn hybride warmtepompen een slimme keuze voor renovatieprojecten. Deze combineren een gasgestookte cv-ketel met een hybride warmtepomp, waardoor ze zowel traditionele (fossiele) als hernieuwbare energiebronnen kunnen benutten. Vooral wanneer de bestaande cv-ketel nog goed functioneert, is dit een kosteneffectieve en duurzame optie. De hybride warmtepomp draagt bij aan het verminderen van het gasverbruik en verwarmt het gebouw of de woning, terwijl de cv-ketel inspringt voor warm water en op koude dagen.
Esthetische en functionele integratie
Moderne warmtepompmodellen, zoals de Intergas Xtend, zijn ontworpen om zowel functioneel als esthetisch te integreren in verschillende soorten gebouwen. Dankzij het smalle ontwerp van de binnenunit passen ze in vrijwel elke ruimte. Daarnaast werkt de buitenunit fluisterstil, waardoor dit een perfecte oplossing is voor bijna iedere woning. Hierdoor is het mogelijk om zonder grote aanpassingen aan het gebouw of woning, een efficiënte en visueel aantrekkelijk verwarmingsoplossing te implementeren.
‘Hybrid ready’ opties
Staat er een kleinschalige renovatie op de planning? Dan kan er ook overgestapt worden op een ‘hybrid ready’ cv-ketel. Deze cv-ketels zijn ontworpen om in de toekomst eenvoudig gekoppeld te kunnen worden aan een warmtepompsysteem. Hierdoor bieden ze de flexibiliteit om het energieverbruik stapsgewijs te verlagen en de overgang naar volledig duurzame systemen te vergemakkelijken.
Deskundig advies van Warmgarant
Aannemers kunnen bij Warmgarant terecht voor advies over de beste oplossingen voor specifieke projecten. Van hulp bij het selecteren van het juiste type verwarmingssysteem dat past bij de behoeften van het gebouw, tot aan de installatie van de warmtepompen of hybride cv-ketels. Warmgarants aanpak om zowel de producten als de volledige service te bieden, maakt het een waardevolle partner voor aannemers die betrokken zijn bij renovaties en nieuwe bouwprojecten die energie-efficiënte oplossingen vereisen.
Wil je meer weten hierover? Bekijk dan www.warmgarant.nl
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.