Roy Witte staat sinds 1 januari van dit jaar aan het roer van Witte Bouw. Hij is daarmee de vierde generatie die leidinggeeft aan het Amsterdamse bouwbedrijf. Dat Roy in de voetsporen van zijn voorouders zou treden was voor hem niet vanzelfsprekend. “Ik had een omweg nodig om alsnog op mijn pad te komen.”
Hij is daarmee de vierde generatie die leidinggeeft aan het Amsterdamse bouwbedrijf. Dat Roy in de voetsporen van zijn voorouders zou treden was voor hem niet vanzelfsprekend. “Ik had een omweg nodig om alsnog op mijn pad te komen.”
Welke omweg heb je genomen?
“Als tiener werkte ik in de schoolvakanties bij wijze van bijbaantje mee in het familiebedrijf. Maar het was niet mijn intentie om in de bouw terecht te komen. Ik koos voor een opleiding event management en facility management. Pas toen ik samen met mijn vader het appartement ging verbouwen waar ik met mijn vriendin woonde, begon het bij mij te borrelen. Ik vond het echt heel erg leuk. Terwijl ik aan het solliciteren was op heel andersoortige functies, dacht ik ook na over een carrière in de bouw.
Zo’n zes jaar geleden heb ik tijdens een barbecue met mijn vader gesproken over de mogelijkheden om in het bedrijf te komen werken. Voor mijn ouders kwam mijn interesse in het familiebedrijf totaal onverwacht, maar ze vonden het geweldig. Toch wilde mijn vader alle schijn van nepotisme voorkomen en liet hij mij solliciteren bij twee leden van de Raad van Advies. Met goed gevolg, want ik werd aangenomen. Een voorwaarde was wel dat ik mijn aannemerspapieren ging halen. Dat was pittig, maar ook heel leerzaam. Een persoonlijkheidstest maakte deel uit van de sollicitatieprocedure, om te bepalen of ik überhaupt geschikt zou zijn voor deze rol.”
Welke route heb je binnen Witte Bouw afgelegd?
“Ik begon een paar jaar geleden op de afdeling Service & Onderhoud. Bonnen doorzetten naar personeel en onderaannemers. Daarna pakte ik ook werkvoorbereiding en calculatie op en zo heb ik me verder ontwikkeld. Binnen een paar jaar werd ik klaargestoomd voor het begeleiden van grote projecten. En sinds 1 januari geef ik dus leiding aan het hele bedrijf.”
Wat is voor jou het mooiste aan dit vak?
“Ik heb echt een hart voor restauratie. Witte Bouw is gecertificeerd restauratie-aannemer. Dat wij een steentje mogen bijdragen aan het behoud van de mooiste stad van de wereld vind ik heel bijzonder. Ik ben echt verliefd op Amsterdam. Een paar jaar geleden maakten we met het bedrijf een boottochtje door de grachten. Mijn opa, vader en de jongens wezen trots naar alle panden waar Witte Bouw aan gewerkt heeft. We hebben toonaangevende projecten in de stad mogen uitvoeren. Natuurlijk brengt werken in Amsterdam ook uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld als het gaat om milieuzones en vanaf 2025 de uitstootvrije zones. Witte Bouw beschikt inmiddels over twee elektrische werkbussen en een elektrische personenauto en we willen het wagenpark verder elektrificeren.”
![Roy Witte, directeur Witte Bouw, op de Westertoren in Amsterdam.](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/03/Roy-Witte-Westertoren-768x1024.jpg)
Over toonaangevende projecten gesproken; Witte Bouw is ook betrokken bij het groot onderhoud van de Westertoren.
“Ja, daar zijn we heel trots op. De 86 meter hoge toren is natuurlijk een icoon van de stad. Het groot onderhoud behelst onder andere het inboeten van stenen en het herstel van bijna het gehele voegwerk, de restauratie van natuursteen en loodwerk en schilderwerk. Het carillon wordt door een onderaannemer gerestaureerd. Het is een omvangrijke klus van zo’n anderhalf jaar. Het opbouwen van de steiger vergde zo’n drie maanden. Het materieel van de steiger aan- voeren deden we met kleine busjes, aangezien het niet is toegestaan met
vrachtwagens de stad in te rijden. Deze zomer moeten de werkzaamheden klaar zijn en kunnen we de steiger weer afbreken.”
Waar ben je het meest trots op?
“Op de groei die we met het bedrijf hebben doorgemaakt. Vijf jaar geleden hadden we over zo’n project als de Westertoren alleen maar kunnen dromen. Ik ben er trots op dat we nu voor zulke grote projecten worden gevraagd. Ik ben ook trots op mijn vader en de manier waarop hij het bedrijf heeft neergezet. Hij is in 2019 teruggetreden als directeur en werd opgevolgd door Jordan Huivenaar. Ik heb nu het stokje overgenomen van Jordan. Zowel Jordan als mijn vader zijn nog als adviseur betrokken bij Witte Bouw. En ik ben zeker ook trots op alle medewerkers. Ik voel me in mijn nieuwe rol absoluut gesteund door hen.”
Waar maak je je zorgen over?
“Het is voor de bouw spannend wat de politiek gaat doen. Welk kabinet krijgen we? Welke besluiten worden genomen? Als projecten stil blijven liggen, kan het gebeuren dat bouwbedrijven actief in nieuwbouw hun activiteiten verleggen naar renovatie en restauratie. Dat betekent voor ons dan meer concurrentie.”
Hoe ziet de toekomst van Witte Bouw eruit?
“De groei van de afgelopen jaren is ons min of meer overkomen. Dat was geen doel op zich. Een paar jaar geleden haalden we een renovatie- en restauratieproject van een dubbelpand aan de Keizersgracht binnen. Dat was echt een groot project voor Witte Bouw. Vandaaruit ontstond een sneeuwbaleffect; er volgden meerdere grote projecten. We werden vervolgens steeds vaker uitgenodigd om mee te schrijven. Op een gegeven moment moesten we zelfs op de rem trappen. Ons bedrijf heeft nu een mooie omvang. Ik ken iedereen, we kunnen kwaliteit garanderen en zijn er echt voor onze klanten. Witte Bouw moet geen logge organisatie worden. Die balans houden, daar ligt voor mij de uitdaging.”
Wie: Roy Witte
Leeftijd: 29 jaar
Bedrijf: Grondlegger van Witte Bouw is Andries Witte, die in 1932 als timmerman een timmerbedrijf overnam aan de Da Costakade in Amsterdam. Familiebedrijf Witte Bouw specialiseerde zich in de afgelopen decennia in gebouwonderhoud, renovatie en restauratie. Het is in het bezit van het certificaat Erkend Restauratie Bouwbedrijf. Witte Bouw heeft gewerkt aan de restauratie van meerdere bekende monumenten. Daaronder bijvoorbeeld het Muiderslot in Muiden, de Utrechtse Poort in Naarden en het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam. Momenteel is Witte Bouw betrokken bij de restauratie van de Westertoren in de hoofdstad. Hemelsbreed een kleine kilometer van de Da Costakade, waar het ooit allemaal begon. Witte Bouw telt 25 fte’ers en heeft een flexibele schil van zo’n tien mensen.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Aannemer 2 – 2024.
Lees ook deze interviews met ondernemers met hart voor bouwen:
- Gonard Mensink, Mensink Bouwbedrijf
- Rick en Hans van der Most, M2 bouw
- Martien van den Bouwhuijsen, bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.