#Bouwpraktijk

Hart voor bouwen | Gonard Mensink

(Foto: Ronald Hissink)

Het liefst was hij boer geworden, maar dat zat er voor Gonard Mensink niet in. Daarom startte hij vanuit het boerenbedrijf van zijn vader in 1994 samen met zijn broer Eerhard een bouwbedrijf. Dertig jaar later heeft Mensink zo’n zeventig mensen in vaste dienst en is het bedrijf goed voor een jaaromzet van ruim 22 miljoen euro. “Die getallen zeggen mij niet zoveel. Groei is voor mij geen doel. Plezier hebben, ruimte geven voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Daarin zit voor mij de uitdaging”, aldus directeur-eigenaar Gonard Mensink.

Het bouwbedrijf is ontstaan op de fundamenten van het boeren- bedrijf van uw vader. Waarom begon u een bouwbedrijf?

“Het boerenbedrijf bracht onvoldoende op voor twee gezinnen, dus moest ik er iets naast gaan doen. Ik ben redelijk handig; een bouwbedrijf lag dan ook al snel voor de hand. Het leek mij een makkelijke manier om mijn geld te verdienen, zonder dat hoge investeringen nodig waren. Beide bedrijven hebben lang naast elkaar bestaan, maar in 2011 zijn we gestopt met het agrarisch bedrijf. Tot een paar jaar geleden werkten we vanuit een voormalige varkensschuur. Op de fundering van die schuur staat nu ons energieneutrale kantoor.”

Wat had u voor ogen toen u het bouwbedrijf startte?

“Ik ben altijd op zoek naar uitdagingen. Groei is geen doel op zich. Aannemers zijn over het algemeen techneuten. Ik heb iets minder met techniek en ben meer van de mensen. Hoe houd je mensen aan boord? Hoe kun je mensen uitdagen en ze laten doorgroeien? Door mensen ruimte te geven, met kansen om zichzelf te ontwikkelen. Zo hebben we binnen het bedrijf een werkvoorbereider die ooit bij ons begonnen is als leerling-metselaar. Hij gaf aan zijn toekomst op kantoor te zien, hij heeft die kans gekregen en ook gegrepen. Daar moet ruimte voor zijn en daar hoort groei dan bij.”

Gonard Mensink

Mensink is één van de initiatiefnemers van Innovatiehub Salland. Wat is dit voor een samenwerkingsverband?

“Innovatiehub Salland, waarin vier bouwtechnische bedrijven samenwerken, is in 2019 ontstaan vanuit de gezamenlijke behoefte om mbo-, hbo- en universitair geschoold talent aan te trekken. Bij Mensink hebben we momenteel drie stagiairs afkomstig van het hbo en één van de universiteit. Zonder de Innovatiehub was het ons niet gelukt om deze mensen binnen te halen. Maar tegenwoordig omhelst de Innovatiehub meer dan dat, met innovatieve projecten als Kansrijk Salland en Harwoonie. Kansrijk Salland helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt stappen te maken naar een reguliere baan. Harwoonie creëert semipermanente huisvesting op korte termijn. Afgelopen jaar hebben we 76 flexwoningen gebouwd in de gemeente Olst en Wijhe. Het was voor het eerst dat wij zo’n modulair woningbouwproject uitvoerden, samen met onze projectpartners. Voor 2024 hebben we de bouw van nog minstens honderd modulaire woningen op de planning staan. Ook hierbij zoeken we de samenwerking op. Ik geloof sowieso in samenwerking. We gaan dit jaar in Epe een kantoorpand bouwen met circulaire materialen, in samenwerking met sloopaannemer Lagemaat uit Heerde. Om zoiets van de grond te krijgen heb je elkaar nodig.”

Wat is voor u het mooiste aan het aannemersvak?

“Poeh, ik ben geen vakidioot zoals je die wel in deze branche tegenkomt. Zoals gezegd was ik het liefst boer geworden. Mijn ambitie is dat we plezier hebben met elkaar en iedereen tevreden terug kan kijken op de werkdag. Dat is onze basis, ons DNA. Plezier hebben, ruimte geven voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Daarin zit voor mij de uitdaging. In feite maakt het dan niet zoveel uit of je dan aannemer bent of directeur van een koekjesfabriek.”

Meest trots op?

“De realisatie van de 76 flexwoningen in Olst en Wijhe vind ik wel iets om trots op te zijn. Het project had diverse uitdagingen, mede door een relatief korte aanlooptijd. Verder bleek het produceren op afstand in een fabriek, met het oog op kwaliteitseisen, wel eens lastig. Je kunt van alles in 3D-modules uitrekenen en uitwerken, maar de waarde daarvan blijkt pas als de producten op de bouw in elkaar gezet moeten worden. Je hebt bovendien met heel veel partijen te maken. Er zijn allerlei productstromen, zoals technische units, badkamers en kozijnen, die je logistiek op elkaar moet afstemmen. Bij modulair bouwen komen heel andere dimensies kijken dan bij traditioneel bouwen. Voor ons smaakt het wel naar meer.”

Waar maakt u zich zorgen over?

“Ik vind het zorgelijk dat jongeren geen woning kunnen kopen. Betaalbare woningen zijn er nauwelijks voor starters. In mijn tijd kocht je een lapje grond kopen en bouwde een huis. Eisen met betrekking tot bijvoorbeeld circulariteit en MPG-scores zullen de prijs van een nieuwbouwwoning verder opdrijven. Daar komt nog eens bij dat projecten vaak vertraagd worden door bezwaarprocedures en netcongestie. Harwoonie kan per jaar wel drie- tot vierhonderd flexwoningen bouwen. Het probleem zit ‘m in het gehele voortraject van vergunningverlening, niet in het bouwproces.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

“Dit jaar stapt mijn 25-jarige zoon in om op termijn het bedrijf over te nemen. Ik wil dan proberen geen zeven dagen in de week meer te werken. Maar dat wordt lastig. Dit is topsport, als ondernemer moet je er altijd vol voor gaan. Je kunt niet rustig aan doen. Ik moet er ook niet aan denken om helemaal niets meer te doen. Mijn vader is 84 en is hier nog elke dag te vinden. Ik hoop dat dat mij ook gegeven is.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Aannemer 1 – 2024.

Lees ook deze interviews met ondernemers met hart voor bouwen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!