#Financieel beheer #Projectmanagement

Zo maak je het aanvragen van ISDE-subsidie eenvoudig voor je klanten

(Foto: Shutterstock)

Maak het aanvragen van ISDE-subsidie voor het verduurzamen van woningen gemakkelijk voor je klanten. Daarop wijst RVO. De juiste omschrijving plus de meldcode op offerte en factuur zetten, scheelt hen zoekwerk. Lever in het geval van isolatiemaatregelen ook foto’s van het uitgevoerde werk.

De ISDE-regeling – voluit Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing – is in 2023 verbreed en geldt nu voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, aansluitingen op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening. De eerste twee zijn voor particuliere en zakelijk aanvragers, de overige alleen voor particulieren. Ook zit er in deze pot subsidie voor kleine windmolens en pv-panelen, maar alleen voor zakelijke gebruikers.

De regeling loopt tot 2030. Budget in 2023: 560 miljoen euro. Voor 2024 is het budget verhoogd naar 600 miljoen euro. Van de regeling wordt gretig gebruik gemaakt. Het aantal aanvragen lag afgelopen jaar op 240.000 (ter vergelijking: 106.000 in 2022 en 42.00 in 2021). Bij RVO – die de subsidieregeling uitvoert – zag ISDE-adviseur Maarten Deckers het aantal collega’s stijgen van 12 in 2019 tot 74 nu. Tachtig procent van de subsidieaanvragen wordt binnen vijf weken uitbetaald, meldde hij tijdens een sessie op de Vakbeurs Energie in de Brabanthallen medio oktober.

Vermeld meldcode op subsidieaanvraag

Bouwbedrijven en installateurs kunnen hun klanten helpen met een vlotte afhandeling, zo is de boodschap. Het belangrijkste daarbij is de meldcode. Installaties, glas en isolatiematerialen die in aanmerking komen voor subsidie hebben allemaal een code die is te vinden in een lijst op de website van RVO. Die lijsten zijn flink: de meest recente lijst met isolatiematerialen is 40 pagina’s, die van de warmtepompen zelfs 162 pagina’s lang. Zoeken kan, maar – zo erkent Deckers – de zoekfunctie is nog niet optimaal.

Kortom: neem als bouw- of installatiebedrijf je klant dat zoeken uit handen en verklein de kans op een foutieve aanvraag, door die meldcode alvast te vermelden op de offerte en op de factuur. “Dan weet de particulier al dat hij subsidie gaat krijgen en wat hij kan verwachten. Dat kan belangrijk zijn voor de financiering.” Vermeld ook andere nodige gegevens: merk, typenummer, datum van installatie/aanbrengen en – bij isolatie – het aantal vierkante meters.

Bij het aanvragen van ISDE-subsidie wordt van de particulier gevraagd foto’s te uploaden. In het geval van isolatiemaatregelen zijn die achteraf niet zelf te maken, want het werk is in de meeste situaties niet meer zichtbaar. Lever daarom foto’s van de uitvoering aan je klant. “Dat wordt soms vergeten”, zegt Deckers. “Ik geef daarbij als extra mee: zorg dat werknemers niet herkenbaar in beeld zijn vanwege privacywetgeving.”

Eén of twee isolatiemaatregelen

Tot 2023 gold dat je om subsidie te krijgen voor isolatie twee maatregelen moest laten uitvoeren binnen een termijn van twee jaar. Dat is afgelopen jaar gewijzigd: ook voor één maatregel kan een particulier subsidie aanvragen.

Wel is er nog steeds een stimulans om een tweede maatregel uit te voeren. Die tweede maatregel kan het isoleren van een ander bouwdeel zijn, maar ook een combinatie met het laten installeren van een warmtepomp of zonneboiler.

Hierbij geldt dat bij toekenning van de tweede subsidie ook nog een keer het bedrag van de eerste subsidie wordt uitgekeerd. Dit werkt als volgt: bij het uitvoeren van de eerste maatregel krijg je de helft overgemaakt; het resterende bedrag volgt na uitvoering van de tweede maatregel.

Het halve tarief geldt alléén voor isolatiematerialen. Voor installaties staat een vast bedrag per type apparaat.

Als twee isolatiematerialen in een keer worden gemeld, dan maakt RVO natuurlijk het volledige bedrag in één keer over. Het is wel van belang om klanten te wijzen op de aanvraagtermijn. Die is maximaal 24 maanden na uitvoering van de eerste maatregel. Aan die deadline heeft RVO zich strikt te houden.

ISDE-subsidie voor particulieren en zakelijke aanvragers

ISDE-subsidie is beschikbaar voor particuliere en zakelijke aanvragers. Belangrijk verschil tussen die twee doelgroepen: particulieren vragen achteraf subsidie aan, zakelijke aanvragers voorafgaand aan het installeren. VvE’s zijn een grijs gebied, geeft Sanderink aan. Daar bestaan ook andere regelingen (SAH of SVVE) voor, afhankelijk van de situatie. “Over het algemeen geldt dat subsidies voor VvE’s vaak vooraf worden aangevraagd. Dat is goed om te weten om teleurstelling achteraf te voorkomen.” Zijn advies is om in het geval van VvE’s contact op te nemen met RVO om de specifieke situatie te beoordelen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Aannemer 8 – 2023.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!