Over de omgevingswet is al veel gezegd en geschreven en ze is al even vaak uitgesteld. Maar het lijkt er dan toch van te komen en graag licht ik er één aspect uit, namelijk omgevingsmanagement. Wat betekent de omgevingswet voor opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw? Gaat de intrede van de wet zaken versoepelen of wordt het nog ingewikkelder dan nu al het geval is. Welke mogelijkheden hebben we met elkaar om projecten vlot te trekken en op een plezierige wijze uit te kunnen voeren?
Mensenwerk
Laten we ons primair bewust zijn dat het vooral gaat om mensenwerk. De projecten in de bouw hebben nut en zijn noodzakelijk. Gelijktijdig hebben die projecten vaak een enorme impact op de leefomgeving. Soms tijdelijk en soms permanent van aard. Welke rol speelt dan de opdrachtgever bij het bespreken van de plannen met die leefomgeving, nog voordat er een schop de grond ingaat. Die opdrachtgeversrol is een hele belangrijke, maar wordt vaak onvoldoende erkend in het stadium van plannenmakerij. En als het plan klaar is, wordt ook bij de aankondiging of publicatie gewacht op zienswijzen van vaak ontevreden partijen die niet of onvoldoende zijn meegenomen in het proces. De last om het met de omgeving in goede banen te leiden wordt dan vaak overgeheveld naar de opdrachtnemer.
Leefomgeving herinrichten
De leefomgeving bestaat uit meer dan louter vastgoed en infrastructuren. Voorzieningen, zoals openbaar groen, speelmogelijkheden voor kinderen, parkeergelegenheden, toegankelijkheid, uitzicht etc. spelen allemaal een rol bij het herinrichten van de leefomgeving. Daar hebben vaak de bewoners en ondernemers uit die omgeving veel goede ideeën voor, die wanneer ze tijdig door de opdrachtgever worden opgehaald meegenomen kunnen worden in de plannen en in de informatieverstrekking naar de belanghebbenden.
Oproep aan opdrachtgevers
Maak van participatie een gewoonte en zorg voor draagvlak in een vroegtijdig stadium. Daarmee doe je recht aan alle belanghebbenden en versnelt het zeker de uitvoering. Goed omgevingsmanagement is een vak, dat ook door opdrachtgevers beheerst zou moeten worden. Dat maakt bouwen veel leuker!
Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.