#Marktcijfers

Werkgelegenheid in bouwsector blijft sterk

(Foto: Shutterstock)

De bouwsector heeft in de periode 2020-2023 70.000 voltijds arbeidskrachten weten aan te trekken. De werkgelegenheid nam met 40.000 arbeidsjaren toe. Met vervanging van personeel als gevolg van pensionering en arbeidsongeschiktheid waren nog eens 30.000 arbeidsplaatsen gemoeid.

Met een toename van 40.000 arbeidsjaren sinds 2020 is werkgelegenheid sterker gegroeid (+9%) dan de bouwproductie in dezelfde periode (+7,5%). Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) in de zojuist verschenen studie ‘Trends op de bouwarbeidsmarkt 2023-2027’.

Arbeidsproductiviteit gedaald

De relatief hogere werkgelegenheidsgroei ten opzichte van de productiegroei duidt op een daling van de arbeidsproductiviteit in de afgelopen jaren. Als de arbeidsproductiviteit constant was gebleven sinds 2019 dan hadden er ruim 10.000 arbeidsjaren minder aangetrokken hoeven te worden. De eerste reden voor de lagere arbeidsproductiviteit is een hoger ziekteverzuim sinds corona dat ook na het vervallen van de coronamaatregelen, onder andere door een griepepidemie, nog op een hoog niveau is gebleven.

Naast het ziekteverzuim is er ook in de afgelopen jaren een sterkere groei van meer arbeidsintensieve delen van de bouw geweest, zoals het verduurzamen van de gebouwenvoorraad, waardoor er meer arbeid nodig was om dezelfde productie te kunnen realiseren.

Meer arbeidsjaren nodig vanaf 2026

EIB verwacht dat de bouwproductie in 2024 met 2,5% krimpt. Vanaf 2026 neemt de bouwproductie weer noemenswaardig toe, voorspelt EIB. In 2026 en 2027 groeit de bouwproductie naar verwachting met 2,5% per jaar. Daarmee in lijn trekt de vraag naar arbeidskrachten vanaf 2026 weer aan. Uiteindelijk zijn er in 2027 per saldo 6.000 arbeidsjaren meer nodig in de bouw ten opzichte van 2023.

Volgens het EIB moet het op macroniveau goed mogelijk zijn om in de arbeidsvraag te voorzien. Wel voorziet het knelpunten op beroepsniveau. Deze spelen vooral bij installateurs, bij technisch en uitvoerend kaderpersoneel en bij kleine gespecialiseerde beroepen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!