#Van onze partners

Veiligheidskundige worden? Kies voor de opleiding Hogere Veiligheidskunde!

Een veiligheidskundige is een specialist op het gebied van veiligheid en zorgt dat werknemers van een organisatie gezond en veilig kunnen werken. Ben je benieuwd wat de functie van veiligheidskundige precies inhoudt, welke opleiding je nodig hebt om veiligheidskundige te worden en welke competenties je moet bezitten voor Hogere Veiligheidskunde? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Wat is een veiligheidskundige?

Een veiligheidskundige is een expert op het gebied van veiligheidsbeleid, gezondheid en welzijn en de Arbowet. Als veiligheidskundige ben je op de hoogte van alle ins en outs van de Nederlandse veiligheidswetgeving en gebruik je die kennis om organisaties advies te geven op het gebied van hun veiligheidsbeleid. Naast adviseren, onderzoek je risico’s op de werkvloer en beoordeel je hoe (on)veilig de werkomgeving voor werknemers is. Moeten er maatregelen genomen worden? Dan zorg jij dat die doorgevoerd worden. 

Om veiligheidskundige te worden, kun je de opleidingen Basis-, Middelbare- en Hogere Veiligheidskunde volgen. Het is mogelijk om je te specialiseren in een specifieke branche, bijvoorbeeld in de zorgsector, in chemische bedrijven, in de industrie of juist in de bouw. Als veiligheidskundige ben je in dienst bij een organisatie, een arbodienst of adviesbureau, of bied je je diensten als zzp-er aan.

Basis- en Middelbare Veiligheidskunde

Er bestaan drie veiligheidskundige opleidingen: BVK, MVK en HVK. BVK staat voor Basis Veiligheidskunde. Hier leer je de basisprincipes van veiligheid. Je ontwikkelt je tot het verlengstuk van degene die binnen je organisatie verantwoordelijk is voor de veiligheid. Na de opleiding kun je een ondersteunende rol aannemen. MVK staat voor Middelbare Veiligheidskunde. Tijdens deze opleiding leer je risico’s op de werkvloer inventariseren, veiligheidsplannen maken, procedures opstellen en hoe je een sturende en ondersteunende rol aanneemt. Je bent leidend op de werkvloer en veelal praktijkgericht.

Hogere Veiligheidskunde

Tijdens de opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) ga je een stap verder: je gaat verder in op veiligheidskundige modellen om sturing te geven aan de organisatie op het gebied van veiligheid. Met een diploma Hogere Veiligheidskunde op zak geef je richting aan het veiligheidsbeleid, kun je complexe risicovolle werkzaamheden managen en ben je dé gesprekspartner voor andere deskundigen en externe toezichthouders. Je bent beleidsmatig, houdt je bezig met veiligheidsstrategie en werkt op managementniveau.

Welke competenties heb je nodig voor Hogere Veiligheidskunde?

Het is belangrijk dat je als veiligheidskundige over de juiste vaardigheden beschikt om je vak uit te oefenen. De belangrijkste competenties voor Hogere Veiligheidskunde zijn:

  • Communicatieve vaardigheden. Je moet communicatief sterk zijn, schriftelijk én mondeling, om veiligheidsinstructies en adviezen over te brengen aan zowel werknemers als managers. Daarbij moet je je op je gemak voelen bij het geven van trainingen en in staat zijn om rapporten op te stellen.
  • Analytisch vermogen. Je moet oog voor detail hebben en complexe overheidsnormen en veiligheidsregels grondig kunnen analyseren.
  • Probleemoplossend vermogen. Je kunt problemen detecteren en proactief beslissingen nemen om de omstandigheden binnen een bedrijf te verbeteren.
  • Technische vaardigheden. Als veiligheidskundige ben je dagelijks bezig met geavanceerde machines en testapparatuur. Het bezitten van technische aanleg is een belangrijke pré.

Enthousiast over de opleiding Hogere Veiligheidskunde?

Je kunt bij verschillende instanties in Nederland de opleiding Hogere Veiligheidskunde volgen. De opleiding duurt ongeveer 36 lesdagen en is Hobéon SKO gecertificeerd. Om een Hogere Veiligheidskunde studie te kunnen volgen, heb je minimaal een afgeronde HBO-opleiding, MVK-opleiding of aantoonbare werkervaring nodig.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!