De Wkb gaat ook voor verbouwingen op 1 januari 2024 in. Minister De Jonge laat dit in antwoorden op kamervragen weten. Het gaat om verbouwingen van onder meer grondgebonden woningen, vakantiewoningen en kleinere bedrijfspanden.
De Jonges voorganger Ollongren liet eerder weten dat er – bij een eventueel gebrek aan voldoende kwaliteitsborgers – uitstel van een half jaar mogelijk was voor verbouwingen. Eind 2021 werd duidelijk dat de minister hier geen gebruik van ging maken, want er werden voldoende kwaliteitsborgers voorzien, maar de terugvaloptie is op basis van vragen van de Tweede Kamer in 2022 alsnog “ingeregeld”.
In overleg met betrokken partijen – gemeenten, bouwers, kwaliteitsborgers – in de Monitoringsgroep Wkb is geconcludeerd dat de terugvaloptie niet noodzakelijk is, zo schijft de minister in zijn antwoorden. “Partijen zijn voorstander van de inwerkingtreding van gevolgklasse 1 inclusief verbouwactiviteiten. (…) Gevolgklasse 1 zal, inclusief verbouwactiviteiten, dan ook per 1 januari 2024 als geheel in werking treden”, is zijn besluit.
Gevolgklasse 1
Onder Gevolgklasse 1 vallen:
- Grondgebonden eengezinswoningen, inclusief nevenfuncties (garage, kantoor aan huis)
- Woonboten
- Vakantiewoningen
- Bedrijfspanden van maximaal 2 bouwlagen, inclusief een klein kantoor / kantine
- Aanbouwen aan overige gebruiksfuncties van maximaal 2 bouwlagen voor opslag en dergelijke
- Kleine fiets- en voetgangersbruggen (niet over rijks- of provinciale wegen), maximaal 20 meter overspanning
- Overige bouwwerken geen gebouw zijnde tot maximaal 20 meter hoog (masten, antennes, etc.)
Verbouwingen van deze bouwwerken vallen (voor zover ze niet vergunningsvrij zijn) ook onder Gevolgklasse 1.
Vergunningsvrij
Veel eenvoudige kleinere verbouwingen – de dakkapel, de uitbouw, een erker – worden na invoering van de Wkb en Omgevingswet vergunningsvrij voor de techniek. Dat geldt voor 45 tot 50% van de bouwwerken. Bij deze werken komt er geen kwaliteitsborger controleren.
Wkb Actueel
De Wkb moet de positie van de (particuliere) opdrachtgever ten opzichte van de aannemer verbeteren. Dat vermindert faalkosten en verbetert de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht. Dat is win-win! Maar hoe schakel je nu soepel over van het traditionele bouwtoezicht naar bouwen onder kwaliteitsborging? Dat leer je tijdens de compacte online cursus Wkb actueel van Online Bouw Academie.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.