Beter glas toepassen is een must voor energieneutraal bouwen, zegt Harm Valk, senior-adviseur bij Nieman RI. Dat zit ‘m niet alleen in de U-waarde, maar ook in de g-waarde, die iets zegt over de hoeveelheid zonne-energie die het glas doorlaat.
Reken een Rc-waarde van 5,0 om naar een U-waarde – grofweg 1 gedeeld door het getal in kwestie – en je komt op 0,2. “Bij glas vinden we een U-waarde van 1,0 al heel goed”, zegt Valk. “Dan hebben we het over het allerbeste HR++-glas in de beste kozijnen, of triple glas in slechte kozijnen. Er gaat dan dus door dat glas nog 5 keer zoveel warmte verloren als door de gevel.”
De adviseur gebruikt het rekentrucje met de U-waarde graag om bouwers aan het denken te zetten. “Gooi ‘m eens om in je hoofd.”
Van BENG naar ENG
Vroeg of laat moeten bouwers energieneutraal bouwen. BENG als ondergrens is dan niet meer voldoende. Die stap naar energieneutraal bouwen zit niet in het toepassen van dikkere pakken isolatie, ziet Valk, ook voorzitter van de Projectgroep NTA (NEN) die de NTA 8800 beheert. “Als je kijkt naar de warmte- en koudebehoefte van een nieuw gebouw – dus de uitwisseling van energie met zijn omgeving – dan gebeurt er veel via het glas.”
Het kan al beter dan de bouw nu gemiddeld doet. Er zijn volop ontwikkelingen in triple glas, HR++ met betere coatings en ook vacuümglas (“al zit daar een randeffect waar we nog niet helemaal uit zijn”).
g-waarde
Niet alleen de U-waarde is van belang, ook de zogenoemde g-waarde speelt een rol. Die zegt iets over de hoeveelheid zonne-energie die het glas doorlaat. “We kijken nog te weinig naar de kwaliteit van de coatings. Er is veel te verdienen op de hoeveelheid zonne-energie die er doorheen gaat.” Bij een goed en slim ontwerp kunnen ramen zelfs meer energie opleveren voor een gebouw dan ze kwijtraken, zo rekende passiefhuisspecialist Clarence Rose (Azimut) al eens voor. Door te spelen met die g- en U-waarden.
‘Let op de inkoop’
De boodschap voor aannemers is in elk geval dat de inkoop van glas kritischer wordt, aldus Valk. Alleen kijken naar de U-waarde is niet langer afdoende. “Glas met dezelfde U-waarde kan een hele ander gedrag vertonen wat betreft het doorgeven van zonne-energie. Werkvoorbereiders moeten daar beter op letten. Er gaat momenteel veel mis in het inkoopproces, wat er goed gaat in de voorbereiding.”
Meer weten over de stap van bijna-energieneutraal bouwen naar energieneutraal bouwen? Harm Valk schoof aan in het Nieuwscafé op de Bouwbeurs om te praten over dit thema.
Lees ook | De rol van ramen, deuren en kozijnen bij het verduurzamen van gebouwen
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.